De poliser som invånarna i Jönköping nu möter ser lite annorlunda ut. Som en del av utrustningen bär uniformerade poliser i yttre tjänst, men också en del civilklädda, en liten svart kamera på bröstet som kan sättas på vid behov.
– Innan det infördes kom det kanske någon orolig fråga från poliser om kameran filmar hela tiden, alltså även om man gick på toaletten och så. Men så är det ju inte, säger Marthin Gelbart.
Har testats under flera år
Redan 2018 startade ett pilotprojekt där poliser i region syd och väst utrustades med kroppskameror. Sedan har projektet successivt ökat runt om i landet. Här i länet har Jönköping, Habo och Mullsjö varit först ut med att utrusta poliserna. Vid årsskiftet kom man igång på bred front i Vätterbygden.
– Det har tagits emot bra av poliserna som använder dem, säger Marthin Gelbart.
I klippet ovan hör du honom berätta vilket den största vinsten har varit med att poliserna har kroppskameror.
Kroppskameror
• I en enkätundersökning gjord av Polismyndigheten år 2021 uppgav sju av tio ingripandepoliser att de blivit utsatta för påverkansförsök och/eller trakasserier under det senaste året. Majoriteten av dessa sker ansikte mot ansikte.
• Flera undersökningar och utvärderingar har gjorts, som bland annat visat att andelen angrepp och trakasserier mot polisen minskar vid användandet av kamerorna. I en enkätundersökning uppgav 82 procent av de tillfrågade poliserna att de upplevde att bärandet av kameran minskade risken för att utsättas för olika former av påverkansförsök.
• Poliser som använder kroppsburna kameror uppger också att de känner en ökad känsla av trygghet.
Källa: Polisen