Konditorn Anna Berg gör marsipantåror. Tårtor i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar konditorägaren Anna Berg bland annat vad en riktig ”massipantåta” ska innehålla. Foto: Ebba Öberg/SVT

”Fössta tossdan i mass” är en viktig högtid för konditorierna

Uppdaterad
Publicerad

Fössta tossdan i mass, Smålands inofficiella nationaldag, firas med att äta ”massipantååta”. Dagen har blivit en viktig dag för många kaféer landet runt.

– Vi säljer cirka 160 tårtor idag, säger Anna Berg, konditoriägare i Eksjö.

Traditionen av att belysa den småländska dialekten och äta ”massipantååta” började år 2010, men det är framförallt efter 2017 som tårtätandet tog fart i Eksjö.

– Det är en viktig dag för oss, och framförallt rolig. Utmaningen är att se till att ha tårtor kvar till sista kund, säger Anna Berg.

Inte bara tårtor

Även antalet bakelser som säljs har också ökat. Under den inofficiella Smålandsdagen säljer konditoriet i Eksjö ungefär 400 bakelser.

– Det är många som inte vill äta en hel tårta, och kommer in och hellre vill ha en ”massipanbakelse” då, säger Anna Berg.

Kolla klippet och följ med in i bageriet i Eksjö när tårtorna bakas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.