kyckling till vänster, Malin Bengnér till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar smittskyddsläkaren Malin Bengnér vilka andra smittkällor det finns, förutom att äta kyckling som inte är tillräckligt tillagad. Foto: Anders Wiklund/TT och Johannes Tolf/SVT

Ökning av magsjukefall i Jönköpings län efter kycklingsmitta

Publicerad

Blodblandad diarré, feber och kräkningar. Flera länsbor har insjuknat till följd av tarmbakterierna campylobacter nu under sommaren.

En stor del handlar om att man hanterar rå kyckling fel, säger Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér.

– Vi ser en uppgång under juli månad och nu i början av augusti, säger hon.

Infektionerna till följd av campylobacter är vanligast på sommaren. Antalet insjuknade brukar nå en topp i slutet av juli och under augusti för att sedan klinga av.

Även om kycklingen är genomstekt kan man bli smittad på annat sätt. Hör mer om det i klippet ovan.

Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka 2024 jämfört med 2023. Foto: Anders Humlebo/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.