Elva personer har bekräftats döda efter skolskjutningen i Örebro, uppger polisen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Poliser från region Öst förstärker i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Öst, där Jönköpings län ingår, skickar personal till Örebro med anledning av masskjutningen på en skola. Även Räddningstjänsten i Jönköpings kommun har erbjudit stöd.

Efter tisdagens skolskjutning i Örebro har polisen från region öst erbjudit sin hjälp till polisen i region Bergslagen.

– Vi har förstärkt med ett antal resurser med olika kompetenser för att bistå region Bergslagen, bland annat med det trygghetsskapande arbetet, säger Mats Pettersson, presstalesperson på Polisen.

Räddningschef Samuel Nyström i Jönköpings kommun har också, enligt uppgift till SVT, erbjudit att hjälpa till med POSOM-insatser.

Flaggas på halv stång

Statsminister Ulf Kristersson beskriver attentatet som ”den värsta masskjutningen i svensk historia”. Han har uppmanat om sorgeflaggning i hela Sverige till stöd för de drabbade, vilket bland annat Vetlanda och Sävsjö kommun har meddelat att de gör.

”Jag vill med dessa rader uttrycka delad sorg med övriga i vårt land och mina tankar går till Örebro och de drabbade, deras nära och kära och alla som på något sätt drabbats av händelsen. Vi flaggar idag på halv stång vid Kommunalhuset”, skriver Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, i ett mejl till SVT.

Skolskjutning i Örebro

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"För mycket information kan skada vittnesmål"

Att masskjutningen i Örebro inte kallas för terrorbrott beror på att polisen fortsatt inte har motivbilden klar, säger Sofia Yohannes, kriminalreporter på SVT.

– Man försöker inte hålla tillbaka på information, utan man berättar att man hittills inte har hittat något, säger Sofia Yohannes i Morgonstudion.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult säger att för mycket information om gärningsmannen och händelser på platsen riskerar att påverka resterande vittnesmål.

– Om polisen säger att "det här har sagts på platsen" då kommer också alla andra vittnen säga att det här har sagts och då förstör man ju vittnesmålen, säger Fredrik Sjöshult.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Hat frodas när frågor förblir obesvarade"

Polisen säger att de inte har hittat något ideologiskt motiv än – men att det kan komma att ändras.

Läs kriminalreporter Sofia Yohannes krönika om de obesvarade frågorna kring masskjutningen.

Markerad händelse

Fem skadade vårdas fortsatt på sjukhus

Fem personer vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset Örebro, varav två får vård på intensiven.

Tre kvinnor, alla över 18 år, inkom med skottskador och har opererats. För två av kvinnorna är läget allvarligt men stabilt, för den tredje stabilt.

Två män, båda över 18 år, inkom med skottskador och har opererats. För dem är tillståndet stabilt.

Ytterligare en kvinna, över 18 år, som har vårdats för lindriga skador har blivit utskriven i dag.

(S): "Kontrollen över dödliga vapen är för dålig"

På en pressträff under fredagsförmiddagen presenterade Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho flera förslag för skärpt vapenkontroll.

Carvalho vill bland annat att alla befintliga vapenlicenser ska granskas skyndsamt. De vill även att systemet för nya licenser ska skärpas, till exempel genom att korsköra register med andra myndigheter.

– Utifrån de uppgifter som nu framkommit om den misstänkte gärningsmannen är det uppenbart att kontrollen över vem som kan och får äga dödliga vapen i Sverige är för dålig, säger Teresa Carvalho.

Markerad händelse

Regeringen vill skärpa regler för vapenlicens

Regeringen och Sverigedemokraterna kommer att gå vidare med ett antal förslag till skärpta vapenlagar. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen vill bland annat lagstifta hur lämplighetsprövning inför vapentillstånd sker samt att hälso- och sjukvården får ett tydligare uppdrag att anmäla personer som inte är lämpliga för vapeninnehav.

Ett annat förslag är att tillgång till halvautomatiska vapen som AR-15 återgen ska begränsas.

Regeringskansliet har sedan i maj förra året arbetat med att ta fram lagförslag som bygger på slutsatserna i utredningen "En ändamålsenlig vapenlagstiftning" som lämnades över 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"I en rökig miljö kan du inte skjuta hejvilt"

Polisen har fått kritik för att de inte öppnade eld mot gärningsmannen. Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult tycker det är för tidigt att dra några slutsatser.

– I en rökig miljö kan du inte börja skjuta hejvilt, för du vet ju inte om det är gärningsmannen eller om det det är andra du träffar, säger Fredrik Sjöshult i Morgonstudion.

– Jag tycker inte att man kan säga att det var fel att polisen inte sköt, för vi vet inte exakt hur det såg ut där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

 Advokat: Extremt mycket material att hantera

Det kommer att dröja innan polisen kan ge hela bilden av vad som hände i Örebro, säger advokat Johan Eriksson som har lång erfarenhet av stora brottmål, bland annat terrordådet på Drottninggatan 2017.

- Blir det fel så sitter vi här om ett år och spekulerar i varför det blev så, säger han i Morgonstudion.

Ett mord tar i vanliga fall ett år att utreda.

- Nu talar vi om stort antal döda personer, en teknisk utredning på en enorm brottsplats, jättemånga som måste förhöras. Det är extremt mycket material att hantera, säger Johan Eriksson.

En av de saker som förundersökningen behöver klarlägga först är att det inte finns någon medgärningsman.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Plågsam väntan på identifiering för anhöriga

Idag väntas identifieringen de döda från masskjutningen i Örebro bli klar och anhöriga bli underrättade.

– För dem är så klart varje minut av den här ovissheten oerhört plågsam, säger SVT:s reporter Hedda Berglund till Morgonstudion.

Under torsdagskvällen hölls även en minnesstund. SVT:s reporter Hedda Berglund säger att många hon mött beskriver en frustration över att beskedet om identifiering har dröjt.

- Ingen vill ju tro på att någon man håller kär är död innan det är hundra procent bekräftat, så att vara i det här limbot är ju självklart oerhört plågsamt för dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Eleverna började agera direkt"

SFI-läraren Birgitta Löwencrantz och hennes elever hade övat på hur de skulle agera vid en skolskjutning för bara tre veckor sedan. Med övningen i färskt minne tog de snabbt skydd när de fick höra att det pågick en skjutning på campus Risberska.

– Jag låste dörren och direkt började mina elever agera. Någon ställde en bänk framför dörren och jag ställde upp en stol. Sen hängde vi upp kläder i fönstren för att dölja oss, berättar Birgitta Löwencrantz.

Läs mer i artikeln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förändringar av finska vapenlagar efter skolskjutningar

I Finland har man betydligt högre krav för att få vapenlicens jämfört med Sverige.

Detta efter att landet skakades av två skolskjutningar år 2007 och 2008, där åtta respektive tio personer sköts ihjäl.

I dag måste den som vill skaffa vapenlicens i Finland till exempel ha ett utlåtande från en läkare som intygar att man inte har någon psykisk sjukdom som gör att man kan vara till fara för sig själv eller för andra.

Hör SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström berätta om de olika kraven i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen vid Risbergska skolan i Örebro

Mer i ämnet