I våras 2017 fick Strålsäkerhetsmyndigheten ett anonymt brev om att det saknades en tandläkare med särskild kompetens för att sköta panoramaröntgenutrustningen. Myndigheten fick det sedan bekräftat av den ansvarige tandläkaren, att han hade sagt upp sig från sin tjänst.
Upprepade påtryckningar
SSM kontaktade mottagningen flera gånger och uppmanade dem att komma in med ett nytt namn på den som hade ansvar för den radiologiska ledningsfunktionen. Men myndigheten fick inget svar och i december drogs tillståndet för odontologisk verksamhet in.
Hur allvarligt är det att det inte har funnits någon ansvarig?
– Det som kan hända är att patienter bestrålas i onödan, att de blir utsatta för undersökningar som det inte finns behov av att göra, säger Anders Wikander, som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Hur ovanligt är det att ni drar in tillstånd?
– Jag kan inte påminna mig att det har hänt på tandvårdsområdet under mina sex år på myndigheten, säger Anders Wikander.
Vite på 100 000 kronor
24 Karat informerades om att de inte längre fick ha kvar utrustningen och att de skulle rapportera när de hade gjort sig av med den.
– Men de har inte kommunicerat med oss sen förra våren och nu har vi förenat föreläggandet med ett vite. Om de inte skrotar utrustningen får de betala 100 000 kronor. De har en månad på sig ungefär, säger Anders Wikander.
Mohanad Asalya, som är vd på 24 Karat, menar att utrustningen redan är nedmonterad.
– Tandläkarverksamheten är inte i gång och vi kommer inte att kunna använda utrustningen längre, det är bara det, säger han.
IVO stängde kliniken
Det var i slutet av januari i år som Inspektionen för vård och omsorg stängde mottagningen efter att allvarliga brister hade uppdagats.
Bland annat steriliserades tandvårdsinstrumenten i ett rum som även användes som städförråd och soputrymme. IVO fick också in flera patientanmälningar.