Flera gravstenar på en kyrkogård i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En annan prislapp” – se kyrkogårdschefen berätta hur gravstenar som återanvänds blir ett billigare och miljövänligare alternativ. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Gravstenar i Luleå återanvänds – för miljön och plånboken

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det gå att köpa en färdig askgravplats med tillhörande återanvänd gravsten i Luleå – för att det ska bli miljövänligare och billigare.

– Vi har kanske hundra stenar som bara ligger, säger Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef.

Luleå domkyrkoförsamling jobbar med sitt miljötänk. Det handlar bland annat om eldrivna trädgårdsmaskiner och solceller på servicebyggnaders tak.

Men nu vill man gå ytterligare ett steg.

Ska avidentifieras

I sin ägo har församlingen nämligen ett hundratal återlämnade gravstenar i fina svenska bergarter.

Dessa ska nu avidentifieras och kunna återanvändas, något som skett på andra håll i Sverige. Dessutom planeras också att använda dem för att skapa ”färdiga” gravplatser på Örnäsets kyrkogård.

Hur går det till när gravstenar återanvänds?

• Ett stort antal gravplatser återlämnas runt om i Sverige. Anledningen kan vara att släkter dött ut, människor flyttat eller att intresset för att ta hand om graven avtagit.

• När en gravplats återlämnas ställs frågan till gravrättsinnehavaren om stenen får avidentifieras och återanvändas.

• De stenarna som inte återanvänds går till stenkross.

• Att nytillverka en gravsten kräver sju gånger mer energi än en gammal som återanvänds. De nya stenarna importeras vanligtvis från Kina.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.