Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunikationsdirektören Niklas Johansson är kritiskt till domstolens beslut. Hör honom förklara vad sådana beslut kan få för konsekvenser, enligt honom, för den stora omställningen. Foto: LKAB/Mats Lundqvist/SVT

LKAB: Hela omställningen hotas av långsamma processer i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter bakslaget i miljöprövningen riskerar LKAB att få göra om stora delar av sin miljöansökan för hela verksamheten i Kiruna.

Kommunikationsdirektören Niklas Johansson anser att hela omställningen i norr hotas av de tidsödande processerna.

LKAB kallade inte ägare av energibrunnar till specifika samråd våren 2017 inför arbetet med miljötillståndsansökan som innefattar LKAB:s hela verksamhet i Kiruna.

Det är orsaken till att ansökan har avvisats utan att ens komma upp för prövning i mark- och miljdomstolen. Den högre instansen, Mark- och miljööverdomstolen, kom fram till samma slutsats under torsdagen.

Kritisk till domstolens beslut

Niklas Johansson är starkt kritisk till domstolens ställningstagande. Han anser att beskedet att ett specifikt samråd med energibrunnsägare var en processförutsättning kom sent. Domstolen ansåg dessutom att bristerna inte kunde rättas i efterhand.

– Här har vi investerat åratal och hundra miljoner kronor och så kommer de fram till att vi gjorde fel från början, säger han.

Bolaget: Omställningen kan försenas

LKAB överväger att överklaga till Högsta domstolen och har samtidigt börjat arbeta på en ny tillståndsansökan.

Enligt Niklas Johansson riskerar LKAB egna planer på att övergå till fossilfri verksamhet försenas. Men det han beskriver som långsamma och oförutsägbara miljöprövningar och tillståndsprocesser kan försena hela omställningen i norr.

Hör honom förklara mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.