Tufft för gruvbolag

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt fallande metallpriser har satt press på gruvbranschen. Jätten Glencore faller som sten på börserna i London och Hongkong och även svenska gruvbolag känner av krisen.

Gruvbranschens problem beror på att Kinas konsumtion av råvaror, däribland basmetaller, bromsar in snabbare än väntat. Följden blir att priserna på till exempel zink och koppar faller till nivåer som gör att vissa bolag går på knäna.

-Det är oerhört utmanande tider för gruvindustrin globalt sett. Jag skulle nästan säga att det är i paritet med finanskrisen 2008, säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea.

Svaga finanser

Gruvjätten Clencore föll med närmare 30 procent på börsen i Hongkong på tisdagen, efter ett lika stort fall i London, där bolaget är primärnoterat, i måndags. På Londonbörsen återhämtade sig dock aktien på tisdagen.

Bolaget är hårt skuldsatt och kursraset speglar en oro för dess framtid.

-Priserna har kommit ner så pass långt att till exempel Glencores balansräkning börjar se obehagligt svag ut och marknaden blir orolig för dess finansiering. Och så börjar man tänka: vad händer om vi kommer ner ett steg till? Finns det då över huvud taget något Glencore kvar?

Kopfer tror inte på någon snabb återhämtning av priserna.

-Nu har priserna kommit ner på sådana nivåer så att en väsentlig del av producenterna gör förlust. Över tid brukar de priserna inte vara uthålliga, men kruxet är att Kina står för en så stor del av världens efterfrågan på råvaror.

Gruvor stängs

Den fallande efterfrågan leder till att olönsamma gruvor världen över stängs och till att kapacitet inom stålproduktion dras ner. Däremot klarar sig svenska gruvbolag än så länge hyfsat, mycket tack vare en svag svensk krona.

-Bolidens räddning är att deras tillgångar är av så pass bra klass att de ligger långt ner på kostnadskurvan. Det är egentligen bara en av Bolidens gruvor, och den ligger på Irland, som ligger i riskzonen.

Inte heller Lundin Mining-ägda Zinkgruvan i Närke bedöms vara hotad. De gruvor som hittills har drabbats i Sverige är framför allt järnmalmsgruvor, till exempel Dannemoragruvan.

Fakta: Fallande metallpriser

Världsmarknadspriset på koppar har fallit till sina lägsta nivåer på sex år. Även priserna på aluminium, bly och zink har fallit kraftigt.

Priset på järnmalm har i år fallit under 50 dollar per ton, en nedgång med 20 procent sedan förra året. Investmentbanken Goldman Sachs räknar med att priset kommer fortsätta att falla. Banken tror att priset kan sjunka med 30 procent under de kommande 18 månaderna.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.