Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se händelsen i Luleå som har lett till att väktaren åtalas för grov misshandel. Foto: Polisen

Butiksvakt misstänks för grov misshandel – hävdar nödvärn

Uppdaterad
Publicerad

Den vakt som åtalas för grov misshandel av en misstänkt glasstjuv hävdar nödvärn i rätten. Vakten som själv utbildat andra i 20 år menar att filmen tydligt visar att han gjorde allt rätt.

Det var i oktober 2021 som en misstänkt glasstjuv fördes in i en städskrubb på en matvarubutik i Luleå.

Där inne blev det tumult när väktarna skulle genomföra en visitation, och enligt åklagaren utsattes den misstänkte snattaren för grov misshandel.

– Jag ber dem släppa säkert 30-40 gånger. Jag ber om luft och jag börjar känna att jag håller på att lämna in, sa offret under rättegången.

Striden om filmen

Hela händelsen fångades av en övervakningskamera och åklagaren menar att den visar hur vakten utsätter offret för kraftigt våld.

Det genom strypgrepp, och sedan genom att trycka sitt ben på offrets nacke samtidigt som offret har händerna bojade bakom ryggen.

Vakten menar däremot att snattaren hela tiden hotade dem, bet en av väktarna, stretade emot och spottade.

– Jag står över honom och försöker hålla fast honom så att han inte kommer upp och slåss. Han hotar att döda oss och skriker ”non stop” och är fruktansvärt utåtagerande och arg. Jag har aldrig upplevt sådan ilska som vi möttes av vid det tillfället.

Hotat stämma staten

Utredningen har tagit flera år och enligt åklagaren beror det på den åtalades tidigare advokat.

Vaktens tidigare försvarare, Anders Göran Ryberg, har även hotat att stämma staten om det väcks åtal eftersom det skulle kosta hans klient stora summor.

– Jag har läst det. Det står väl honom fritt att stämma staten. Nu är åtal väckt och jag har inte sett om det har kommit in någon stämning, säger åklagaren Anna Väppling.

I videon ovan ser du händelsen som lett till det ovanliga åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.