Ulrika Åkerlund är doktor i kulturgeografi på Karlstad Universitet och forskar bland annat om downshifting. Foto: SVT

Downshifting – drömmen om ett lugnare liv på egna villkor

Uppdaterad
Publicerad

Att lämna stress och måsten är det som ligger bakom många människors önskan att börja om på en annan plats och med ett enklare liv. Forskaren Ulrika Åkerlund menar att det inte bara är stress utan också klimatångest som får många att tänka om idag.

– Att göra en förändring i sitt liv för att komma ifrån en stressig miljö med krävande jobb, trång boendemiljö och höga krav även i det sociala livet, det är vad downshifting innebär förklarar Ulrika Åkerlund, doktor i kulturgeografi på Karlstad Universitet.

Byte av jobb och en flytt till en mindre ort, eller ut på landet blir ofta lösningen för de som väljer att starta om i sina liv och downshifta.

Downshifting – SVT Örebro

Mer uppmärksamhet kring downshifting

Att det skulle ske en ökning i antalet personer som väljer nya, mindre stressiga liv, kan man inte säga menar Ulrika Åkerlund.

– Det är en grupp som är ungefär lika stor som den har varit de senaste decennierna. Däremot har det blivit mer uppmärksamhet kring downshifting i takt med att oron för framtiden och klimatångesten ökar.

Gröna vågen – historiskt

Det är inte första gången som människor reagerar på urbanisering och trängsel och vänder tillbaka ut till naturen.

Den första gröna vågen skedde i början av 1800-talet då människor inspirerades av Rousseau och romantiken och friluftsliv, vandring och utegymnastik blev på modet.

Den andra gröna vågen inträffade i början av 1900-talet då scoutingverksamhet, gymnastik- och idrottsföreningar blev populära.

Den närmaste gröna vågen startade på 1970-talet då unga småbarnsfamiljer flyttade ut på landet i en slags protest mot den ökade urbaniseringen. Den riktigt stora utflyttningsvågen kom sedan i starten på 1980-talet.

Småbarnsfamiljer på 2000-talet

Vad som idag på 2000-talet får unga barnfamiljer att flytta ut från staden till mindre orter ska Ulrika Åkerlund och kollegor på Umeå universitet undersöka i ett nytt projekt.

– Där ska vi också titta närmare på vad som händer när man kanske upptäcker att det nya livet inte passar eller blev som man hade tänkt sig. För många kan det bli en väldigt jobbig situation och en känsla av att ha misslyckats.

Vad innebär downshifting?

”Downshifting” är från början det engelska uttrycket för att växla ner och används främst om motorer och bilar.

Men precis som i bilen handlar det moderna ”downshifting” om att växla ner – i livet, på arbetet och i tillvaron.

För de flesta innebär det att byta jobb och att flytta till en mindre ort – allt i hopp om att kunna stressa ner och få mer tid till det man vill göra och/eller till familjen.

Många som ”downshiftar” provar också på att uppfylla en dröm och att starta eget vilket i sig kan innebära att den nya tillvaron inte alls blir så stressfri som man först tänkt.

Att ”downshifting” är aktuellt just nu förklarar forskaren Ulrika Åkerlund på Karlstad Universitet bland annat med att många upplever en ökad stress i samhället, att det finns en oro för framtiden och att klimatångesten breder ut sig.

Man kan likna 2000-talets ”downshifting” vid 1970-talets ”Gröna våg”.

Källa: Ulrika Åkerlund, Karlstad Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Downshifting – SVT Örebro

Mer i ämnet