Hon blev hotad, slagen och utsatt för kränkande kommentarer. Först efter tio år vågade hon polisanmäla mannen, som dömdes till drygt ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning och misshandel.
Men när mannen kom ut från fängelset sökte han upp Johanna igen och hon tvingades flytta.
Under förra året kom det in 36 019 anmälningar om fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen, enligt statistik från Brå. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2022 begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 42 procent.
Röjdes av hyresvärden
Vid ett tillfälle blev hon röjd av hyresvärden – och tvingades flytta igen. Nu försöker hon landa och läka.
– Jag känner mig säker för första gången på 14 år.
Samtidigt beskriver Johanna hur hon aldrig kan slappna av helt utan måste ha ögon i nacken. Hon har skyddad identitet.
– Jag tycker att det är orättvist. Jag ska inte behöva fly och gömma mig för en människa som gjort mig illa, säger Johanna.
Viktigt att dokumentera
Till andra utsatta kvinnor ger hon rådet att dokumentera skadorna.
– Även om man inte vill anmäla just nu, även om man inte orkar, så ta kort på skadorna, skriv när korten togs och när misshandeln skedde. Skriv utförligt om varje misshandel.
I klippet berättar Johanna hur hon lever idag och vad hon önskar av sin framtid.
Fotnot: Johanna heter egentligen något annat och i videoklippet har vi förställt hennes röst.
Är du själv utsatt eller känner någon som är det? hit kan du vända dig
Organisationer som ger hjälp och stöd
Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.
Hjälp och stöd för kvinnor
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.
Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige
Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats
Hjälp och stöd för barn och ungdom
Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.
Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.
Hjälp och stöd för HBTQ-personer
Om stödmottagningen på RFSLs webbplats
Hjälp och stöd för män
MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.
För dig som utsätter någon för våld
Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.
Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.
Jourhavande präst
Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.
Brottsofferguiden
Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.
Källa: Polisen.