En delad bild som visar två personer i olika miljöer. Till vänster står en person inomhus med en mörk kavaj och en grå tröja, framför en grön gardin. Till höger syns en person utomhus på en gatubild i centrala Lindesberg klädd i en svart jacka, med en stadsmiljö i bakgrunden, inklusive byggnader och parkering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Klockars (M) beskriver det tuffa ekonomiska läget – men också vilken investering han inte vill skjuta upp. Foto: SVT

Lindesberg drar i nödbromsen – investeringar för 200 miljoner kan stoppas

Publicerad

Det allvarliga ekonomiska läget för Lindesbergs kommun leder till nya tuffa åtgärder. På kommunfullmäktigemötet på måndag väntas man besluta att minska investeringarna nästa år med uppåt 200 miljoner kronor.

– Vi gör kraftiga neddragningar i investeringsbudgeten, säger Tomas Klockars, moderat och kommunstyrelsens ordförande.

– Det finns inga medel, så vi måste skära där.

Som vi berättat tidigare väntas Lindesberg kommun gå med nästan 100 miljoner kronor i underskott i år, och enligt prognoserna väntas även 2025 bli ett år då man inte får ordning på ekonomin.

Nu vänds på alla stenar och inför måndagens möte har investeringsbudgeten för nästa år skurits ned.

En investeringsbudget är som en plan för hur kommunen ska använda sina pengar för att förbättra saker i samhället, som att bygga nya vägar eller parker. Men eftersom det inte finns så mycket pengar just nu, måste kommunen spara och bara göra det allra viktigaste.

Från att ha haft 79,2 miljoner kronor för gator och parker, har budgeten nu minskat till 26,6 miljoner kronor. Samma sak gäller för vatten och renhållning, där budgeten har minskat från 211,1 miljoner till 69,6 miljoner kronor.

Starta klippet för att höra vad som blir framflyttat – och vad Tomas Klockars absolut inte vill stryka i investeringsbudgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.