Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många brandstationer bemannas helt av deltidsbrandmän. Men vad krävs för att bli det? Följ med när SVT:s reporter gör ett av testen. Foto: TT och SVT

Brist på deltidsbrandmän: Se SVT:s reporter göra provet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänster runt om i hela landet behöver fler deltidsbrandmän. Följ med när SVT:s reporter Hedvig Nittve testar och ser om hon har vad som krävs.

Av närmare 16 000 brandmän i landet är omkring 10 700 deltidsanställda och varje år rekryteras hundratals nya deltidsbrandmän. På många håll är det dock brist. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) årliga enkät har omkring 7 av 10 räddningstjänstorganisationer svårt att rekrytera deltidsbrandmän.

Joakim Ivarsson är biträdande chef för räddningstjänstpersonal i beredskap i Östra Götaland och han säger att man ständigt är på jakt efter ny deltidspersonal.

– De är ryggraden i svensk räddningstjänst.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

För att bli deltidsbrandman krävs att man klara av fystester och en lämplighetsintervju. Urban Englund, brandman i Skärblacka utanför Norrköping, har lett många tester.

– Rullbandstestet innebär att man ska gå på ett rullband i viss lutning i ett visst antal minuter med all den utrustning som vi har när vi ska ut på larm. Det väger omkring 30 kg, säger Urban Englund.

Brandmän i beredskap – så svarar landets räddningstjänster om bemanningsläget

Det finns närmare 16 000 brandmän i Sverige. Två tredjedelar är brandmän som har anställts på deltid, även kallat räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).

De är anställda inom kommunal räddningstjänst och har som regel en annan huvudarbetsgivare, men behöver inte ha det. Utbildningen är på sex veckor.

2022 fanns det totalt 149 räddningstjänstorganisationer varav 147 med deltidsbrandmän. De flesta på mindre orter. Det visar MSB:s årliga enkät, som skickas till samtliga räddningstjänster.

Av dessa svarade 7 av 10 räddningsorganisationer (där en eller flera kommuner kan ingå) att kommunen har haft svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Nästan hälften av alla räddningstjänstorganisationer svarar att det inneburit problem med att upprätthålla beredskapen.

Andel räddningstjänstorganisationer med svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän:

2019: 77 procent

2020: 68 procent

2021: 77 procent

2022: 68 procent

Fritextsvaren från kommuner med svårigheter att rekrytera är snarlika;

”Liten kommun, svårt att ha ordinarie jobb på orten” (Bjurholms kommun), ”Tar lång tid att utbilda upp ny personal. Ställs större krav på personalen. Man stannar inte kvar så länge” (Höglandets räddningstjänstförbund), ”Svårare på mindre orter” (Oskarshamns kommun), ”En allmänt nedåtgående trend” (Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund) och ”De kan på grund av arbete på annan ort eller familjeskäl inte ha beredskap dygnet runt” (Räddningstjänsten Väst).

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.