Dykare vid bulverket i Tingstäde träsk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera år kommer den gigantiska fornlämningen på Tingstäde träsks botten att studeras närmare. Titta på klippet för att höra mer om mysteriet kring Bulverket. Foto: Lunds universitet

Bulverkets mystiska gåta undersöks igen – kan ge ny kunskap om vikingarnas samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången som Bulverket, en gigantisk träplattform som byggdes kring 1130-talet, kommer studeras med fokus på de trähus som stod på byggnadsverket innan det sakta sjönk ner i Tingstäde träsk för över 900 år sedan.

Arkeologer har tidigare försökt besvara frågan vad Bulverket var, alltså dess funktion. En fråga som fortfarande inte har fått något tydligt svar. Arkeologen och projektledaren Peter d'Agnans forskning bygger istället på de hus som stod på byggnadsverket.

– Det nya nu är att vi faktiskt kommer ta upp byggnadsdelar och göra massvis med analyser av dem. Sen kommer det komma en massa häftig information byggnadsutveckling- och byggnadstyper, säger Peter d'Agnan.

Omfattande arbete under ytan

Det arkeologiska arbetet sker i vatten och omfattar nio hektar med tiotusentals trästockar som ska friläggas, dokumenteras och studeras.

Forskarna har fortfarande inte fått något tydligt svar om Bulverkets funktion. Foto: Lunds universitet

Förhoppningen är sedan att försöka koppla ihop träbyggnadsutvecklingens olika skeden med samhällsutvecklingen i Östersjöregionen under sen vikingatid och tidig medeltid.

I gott skick

Anledningen till att Bulverket är så pass speciellt är för att träet är i så pass bra skick i jämförelse med om det förvarats på land där trä ruttnar och försvinner i jord.

– När vi pratar om stenhus på Gotland så har vi ruiner och kyrkor att titta på. Men trähus har vi ganska lite kunskap så lång tid tillbaka i tiden, säger Peter d'Agnan.

Projektet pågår från 2024 till 2026. De delar som tas upp ur Tingstäde träsk kommer analyseras och dokumenteras i 3D. Delarna kommer sedan läggas tillbaka.

Följ med ner i djupet och se Bulverket under ytan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.