Därför blir du deppig av mörkret

Publicerad

Är du extremt trött? Sugen på sötsaker? Båda är typiska tecken på depressiva besvär i samband med att vi går in i årets mörkaste period, enligt 1177 Vårdguiden.

På engelska heter diagnosen ”seasonal affective disorder” eller med den mer passande förkortningen SAD.

I Sverige kallar vi det ”årstidsbunden depression” och varje år drabbas några procent av befolkningen av detta, framförallt under senhösten och vintern, men också under sommarhalvåret.

Inom vården ser man att det finns ett starkt samband mellan besvären och årstidernas växlingar mellan ljus och mörker.

Hormoner spelar roll

Vad som orsakar den årsbundna depressionen har den medicinska forskningen dock inte kunnat klarlägga helt. Under höst och vinter tror man att hormonet melatonin spelar en central roll.

Melatonin produceras under nattetid av tallkottkörteln i hjärnan och reglerar vår dygnsrytm. Under dagtid avbryts bildandet av melatonin när ljus når ögats näthinna.

Under årets mörka period kan man alltså få ett överskott av melatonin i kroppen. Det kan vara bra för den som har sömnbesvär, men till nackdel för den som känner sig tung i sinnet.

Årstidsbunden depression

Symtom:

  • Nedstämdhet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Minskad förmåga att uppleva glädje.

Så förebygger du:

  • Var ute i dagsljuset utan solglasögon.
  • Var fysiskt aktiv

Har man varit nedstämd under minst två veckor, eller har andra symtom på depression, så bör man kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.