Bild på domar samt Magdalena Lennmarken på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om du köper det billigaste hela tiden, måste du också vara beredd på att du göder den kriminella ekonomin.” Hör Magdalena Lennmarken, samordnare på polisens NOA, om problemet med att få döms för människoexploatering. Foto: SVT/Linnea Burén

Ingen dömd på fyra år – kriminella går fria när utsatta utnyttjas på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor befaras utnyttjas av kriminella arbetsgivare på svenska arbetsmarknaden. Samtidigt visar SVT Nyheter Östs granskning att inte en enda person dömts för människoexploatering ute på en arbetsplats sedan 2019.

Den nya lagen, som kom 2018, var tänkt att stoppa kriminella arbetsgivare från att utnyttja utsatta människor på svenska arbetsmarknaden. Men så blev det inte.

SVT Nyheter Öst har gått igenom alla domar om människoexploatering från att lagen infördes fram till november i år. Totalt finns sju domar. Fem handlar om tiggeri. En om utnyttjande av barnflickor i ett hem i Göteborg. Trots larmen om det växande skuggsamhället har endast en person dömts för människoexploatering ute på en fysisk arbetsplats.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Den unika domen handlar om ett par från Bangladesh som exploaterades på en indisk restaurang i Norrköping 2018.

”Elak jävel”

Senast i oktober frikändes en arbetsgivare i Göteborg för 17 fall av människoexploatering efter att han åtalats för att ha exploaterat ukrainska flyktingar på ett bemanningsföretag. Enligt åtalet tvingades de arbeta under uppenbart orimliga villkor och lurades på lönen.

Tingsrätten slår fast att flyktingarna arbetat under uppenbart orimliga villkor, men mannen döms inte för människoexploatering då det inte är bevisat att han gjort angrepp på offrens frihet och mänskliga värdighet. Arbetsgivaren kameraövervakade flyktingarna i boendet, men det bedöms inte integritetskränkande nog.

– Den här domen är tydlig kring vad som krävs för fällande dom. Exploateringen måste vara otillbörlig. Det räcker alltså inte med att man tjänar pengar på att utnyttja – man måste vara en elak jävel också, säger Thomas Ahlstrand, åklagare i ärendet.

Flesta fallen läggs ned

I september frikändes en man för flera fall av grov människoexploatering efter att ha åtalats för att ha lurat hit 11 personer från Indien och tvingat dem arbeta.

Mellan 2018–2022 har 300 anmälningar om människoexploatering gjorts till polisen. Fler än 85 procent av fallen har ledde aldrig till rättegång och fram till november 2023 hade totalt 39 åtal väckts.

Rättelse: I rubrik stod först att ingen dömts de senaste fem åren. Rätt är att en person dömdes 2019 för brott som begicks 2018.

Exploaterade människor på svensk arbetsmarknad. SVT Nyheter Östs granskning om utnyttjande och exploatering på svenska arbetsplatser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst har granskat människoexploateringen av utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser. I klippet ovan ser du en sammanfattning av rapporteringen. Foto: SVT/Storyblocks/Unsplash

FAKTA: Människoexploatering och DE FÄLLANDE DOMARNA

  • Människoexploatering handlar om att tvinga eller lura utsatta personer att arbeta för en låg lön, eller helt obetalt, under orimliga arbetsvillkor. Olika tvång eller hot kan vara inblandade och det ska gå att bevisa att gärningsmannen haft avsikten att kränka den offrets frihet, frid och mänskliga värdighet.
  • Endast en person har blivit fälld för människoexploatering ute på en fysisk arbetsplats, efter att ha utnyttjat ett par från Bangladesh på en indisk restaurang i Norrköping 2018.
  • Utöver den domen finns sex andra fällande domar om människoexploatering.
  • Fem av de fallen handlar om tiggeri, där minderåriga tonåringar tvingats tigga utanför matbutiker i Göteborg, Jönköping och Varberg.
  • Det senaste fallet handlar om ett gift par i Göteborg som, i sitt hem, tvingade två barnflickor att arbeta dygnet runt med mycket lite betalt. Domen med barnflickorna kom tidigare i höst.

UTBREDNING

Ingen vet säkert hur många som utsätts på den svenska arbetsmarknaden, men alla är överens om att mörkertalet är mycket stort. Flera organisationer och sakkunniga som arbetar med utsatta och utnyttjade människor på arbetsmarknaden i Sverige beräknar att tiotusentals personer blir utnyttjade varje år.

En av dem är Frälsningsarmén. Organisationens rapporter om Sveriges moderna slaveri och befarar att det handlar om tiotusentals utnyttjade på svenska arbetsmarknaden. I sitt arbete möter Frälsningsarmén årligen runt 300 potentiella offer för människoexploatering eller människohandel. Detta enligt Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet