Det innebär att sik som fiskas i Vättern och rökes i rökugn eldad med ved av al kan märkas med en speciell EU-symbol.
– Det är jättekul att vi fått den här märkningen för vår fina rökta Vättersik. En produkt med karaktär och kvalitet som också blir värdefull för besöksnäringen, säger Jonny Ståhl på Vätterns Fiskareförbund i ett uttalande på Jordbruksverkets smakasverige.se.
Rökerier som gör Rökt Vättersik hittas i dag i Hjo, Klangehamn och i Borghamn. Vätterns Fiskareförbund hoppas nu att EU-märkningen ska ge ett uppsving för fisket i sjön.
– Det är när yrkesfiskaren kan leverera fisken till besöksnäringen som vi får den stora vinsten för området, säger Jonny Ståhl.
Svenska livsmedel med skyddad ursprungsbeteckning
Svenska produkter och livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning (SUB):
- Hånnlamb, kött från gutefår
- Kalix Löjrom
- Rökt vättersik
- Upplandskubb
- Vänerlöjrom
- Wrångebäcksost
Källa: Naturvårdsverket