Foto: Jordbruksverket/SVT

Rökt Vättersik får skydd från EU

Uppdaterad
Publicerad

Rökt Vättersik har nu fått en speciell EU-märkning, en så kallad SUB – skyddad ursprungsbeteckning.

Det innebär att sik som fiskas i Vättern och rökes i rökugn eldad med ved av al kan märkas med en speciell EU-symbol.

– Det är jättekul att vi fått den här märkningen för vår fina rökta Vättersik. En produkt med karaktär och kvalitet som också blir värdefull för besöksnäringen, säger Jonny Ståhl på Vätterns Fiskareförbund i ett uttalande på Jordbruksverkets smakasverige.se.

Rökerier som gör Rökt Vättersik hittas i dag i Hjo, Klangehamn och i Borghamn. Vätterns Fiskareförbund hoppas nu att EU-märkningen ska ge ett uppsving för fisket i sjön.

– Det är när yrkesfiskaren kan leverera fisken till besöksnäringen som vi får den stora vinsten för området, säger Jonny Ståhl.

Svenska livsmedel med skyddad ursprungsbeteckning

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning (SUB):

  • Hånnlamb, kött från gutefår
  • Kalix Löjrom
  • Rökt vättersik
  • Upplandskubb
  • Vänerlöjrom
  • Wrångebäcksost

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.