• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Sara med taxen Sigge i famnen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är otroligt besviken på länsstyrelsen och Svenska kennelklubben. Det känns som de har brustit allvarligt i sitt arbete”, säger Sara Broms. Se bilder från kenneln och hör henne berätta mer i videon. Foto: Linnea Burén/SVT

Sara köpte taxen Sigge av uppfödare utanför Linköping misstänkt för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Sara Broms köpte hunden Sigge från kenneln utanför Linköping där 125 hundar nyligen omhändertogs. Under åren har Sara haft regelbunden kontakt med uppfödaren som nu utreds för djurplågeri.

– Det känns som om hon levt två olika liv. Det har varit jobbigt att ta in, säger Sara Broms.

Det var den 16 augusti som personal från länsstyrelsen i Östergötland gjorde ett omedelbart omhändertagande på en kennel utanför Linköping. Hos uppfödaren fanns 125 hundar som följde med i länsstyrelsens bilar – omkring 20 av dem avlivades ganska direkt. Miljön på kenneln beskrevs som ”misär”.

Medlem i Svenska kennelklubben

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om att personer larmat om misstänkt vanvård under 14 år till länsstyrelsen. Kenneln var också ansluten till Svenska kennelklubben – en kvalitetsstämpel där anslutna medlemmar förväntas följa regler om seriös uppfödning. Sara som köpt taxen Sigge på kenneln 2018, menar att organisationen borde ha upptäckt vanvården tidigare.

Vanvård på kennel i Linköping

– Man är otroligt besviken på länsstyrelsen och Svenska kennelklubben. Det känns som de har brustit allvarligt i sitt arbete, säger Sara Broms.

Sömnlösa nätter

Den aktuella kenneln fick sitt tillstånd för sin hunduppfödning 2011 och har varit mycket framgångsrik under åren. På tävlingar och utställningar har uppfödaren vunnit flera priser.

– Kenneln var känd för sina fina taxar. Ville man få tag på en fin tax, så var det dit man åkte, säger Sara Broms.

Inte sett tecken på vanvård

Under åren har uppfödaren och Sara träffats flera gånger på tävlingar och haft kontakt på sociala medier. Saras hund är frisk och hon har heller inte sett några tecken på vanvård när hon besökt kenneln.

Men bilder från länsstyrelsens omedelbara omhändertagande i augusti visar en helt annan sida.

– Det är fruktansvärt att tänka på lidandet för alla hundar. Det gör ont i hjärtat, säger hon.

Hör Sara berätta sin upplevelse av kenneln och se bilder från omhändertagandet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på kennel i Linköping

Mer i ämnet