Gotland behöver anställa fler primärvårdsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av läkare som är specialiserade i allmänmedicin och som vill jobba i primärvården är stort. Enligt egna beräkningar som Region Gotland har gjort behöver de ytterligare 25 heltidsanställda distriktsläkare.

Det har under många år varit brist på allmänläkare i primärvården, också kallade distriktsläkare. Exakt hur stor bristen är är svårt att veta då regionerna räknar på olika sätt. När SVT Nyheter frågade regionerna om vakanta tjänster kunde flera inte heller svara.

Några kunde dock det. Däribland Region Gotland som har räknat på hur många heltidstjänster de behöver för att läkarna ska ha en rimlig arbetsbelastning. Svaret blev då ytterligare 25. I dag utgör de befintliga distriktsläkarna 15 heltidstjänster.

Vården – Val 2022

Bristen får konsekvenser

Enligt primärvårdschefen på Gotland, Lena Bäckström, får bristen på fastanställda läkare konsekvenser.

– Man kommer till vårdcentralen och får träffa olika läkare, man kanske inte får den följsamhet i vården som vi själva tänker att man ska ha. Det blir också en bristande arbetsmiljö, säger hon.

För att lösa bristen använder sig Region Gotland av hyrläkare. Men för att göra det attraktivt att ta anställning behöver man bland annat jobba med antalet patienter som varje läkare har ansvar för.

Hör Lena Bäckström berätta mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet