Santino Sanimir Resic, dekan vid Lunds universitet, tappade humöret när pro-palestinska demonstranter togs sig in och störde en diplomeringsceremoni. Foto: Johanna Holstein/SVT

Dekan gav långfinger åt Palestinademonstranter – frias efter utredning

Publicerad

Santino Sanimir Resic tappade humöret, räckte långfinger och sa ”här får ni kuk” på bosniska till pro-palestinska demonstranter som störde en diplomeringsceremoni i juni på Lunds universitet.

Nu friar en extern utredning honom från anklagelser om kränkande särbehandling och trakasserier.

Händelsen blev toppen på isberget efter en lång höst och vår på Lunds universitet där polariseringen och otryggheten ökade i takt med händelseutvecklingen efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 och den efterföljande invasionen i Gaza, konstaterar en extern utredning.

Tappade humöret

Utredningen initierades av Lunds universitet efter att dekanen Santino Sanimir Resic blivit anmäld av en utomstående part efter att han tappat humöret och räckt långfinger och svurit åt en pro-palestinsk demonstrant.

Studentprotester mot Gazakriget

– Min krokodilhjärna tog över och jag är väldigt ledsen över det, sa han till SVT efter händelsen.

”Anmärkningsvärt”

Utredarna ifrågasätter inte händelseförloppet och anser dekanens beteende vara anmärkningsvärt men menar att det inte går att styrka att varken kränkande särbehandling eller trakasserier har förekommit.

Detta eftersom varken demonstranterna eller den som anmälde dekanen har kunnat visa sig vara varken anställda eller studenter på universitet och utredningen utgår från arbetsmiljön. Anmälaren har heller inte velat ställa upp på intervju med utredarna.

Har kvar överfallslarm

Hela händelsen videofilmades och delades på sociala medier och Santino Sanimir Resic fick ta emot både hot och hat, något som ledde till att han fick personlarm.

– Jag har kvar larmet eftersom utredningen nu är offentlig, säger han.

Universitetet får bakläxa

Däremot kommer utredningen fram till att Lunds universitet har en del att jobba på för att få sina anställda och studenter att känna sig trygga, något man under hösten 2023 och våren 2024 inte har lyckats med.

– På olika sätt får universitetet nu öka ambitionerna för undvika att liknande incidenter ska hända igen. Det handlar till exempel om att ytterligare öka riskmedvetenheten för alla som anordnar öppna evenemang och ta fram trygghetsskapande åtgärder, säger Marie Härstedt som är HR-direktör på Lunds universitet.

– Utredningens slutsats att lärosätet måste skärpa sina säkerhetsrutiner är bra. Sedan har jag fått lova att jag ska vara mer teflon framöver, säger dekanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet