Fem personer döms för att ha saboterat polisens arbete vid Skånegården den 16 april, när Rasmus Paludan höll en allmän sammankomst. Bland annat forcerades ett kravallstaket som polisen satt upp. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem döms till fängelse för stenkastning vid Paludan-möte

Uppdaterad
Publicerad

Fem män döms till fängelse mellan 2 månader och 1 år för att ha saboterat polisens arbete i samband med en allmän sammankomst på Skånegården 16 april 2022.

Det var när den kontroversielle dansk-svenske politikern Rasmus Paludan var på plats för att föra fram sin invandrarkritiska politik och bränna en koran som de fem männen gick till angrepp mot polisen och på olika sätt försvårade arbetet.

Filmer visar hur männen, några av dem maskerade, på olika sätt saboterar för polisen. Bland annat genom att kasta sten och grus och forcera det kravallstaket som polisen satt upp för att hålla publiken från Paludan.

Poliser chockade av händelserna

Sabotaget pågick från och till under de cirka tre timmar som Paludan höll sin sammankomst, och poliser har i förhör beskrivit att det var en av de värsta upplevelserna de varit med om. Paludan är själv åtalad för hets mot folkgrupp i samband med händelserna. Domen mot honom väntas i det målet inom en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.