En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Forskaren: Därför går färre unga på nattklubb

Publicerad

Minskad alkoholkonsumtion, dejtingappar och en oro för framtiden. Det är några av anledningarna till att unga inte går på nattklubb i samma utsträckning som tidigare, menar Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet som forskar om nattliv.

– De tänker mer på deras hälsa och framtid. Samt bekymrar sig för klimatförändringar och krig, säger han.

Enligt Sébastien Tutenges syns en minskning i viljan att gå på nattklubb i flera länder i Europa och framförallt i Norden. Han menar att utvecklingen började redan innan pandemin.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer har inte kvar nattklubbar mer.

Selma, 20 år: ”Jättesynd”

Sedan i våras finns det inte en renodlad nattklubb kvar i hela Blekinge, något som Blekinge Läns Tidning var först med att rapportera om.

– Mina föräldrar pratar om att de hade jättemånga ställen att gå på, medans vi inte har någonstans att gå. Det är jättesynd, säger tjugoåriga Selma Alm i Karlskrona.

”Har haft fest i alla tider”

Sébastien Tutenges säger att ungdomar som inte går på nattklubb riskerar att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet.

– På ett sätt är det jättebra att ungdomar dricker mindre, samtidigt är det viktigt att säga att människor har behov av fest. I alla kulturer och alla tider har vi haft fest, musik och dans, säger han.

Färre anordnar dans

Att klubbandet minskar bekräftas av antalet beviljade danstillstånd i Sverige. År 2017 utfärdade polisen 1 552 sådana tillstånd, men efter pandemin har dansen på restauranger och nattklubbar inte riktigt återhämtat sig.

Sedan 1 juli 2023 behöver inte längre restauranger och nattklubbar tillstånd för att anordna danstillställningar. Däremot ska det anmälas till polisen, och fram till den sista augusti i år hade 773 tillstånd beviljats.

Beviljade danstillstånd över landet

2013: 715 stycken.

2014: 893 stycken.

2015: 1 450 stycken.

2016: 1 483 stycken.

2017: 1 552 stycken.

2018: 1 467 stycken.

2019: 1 282 stycken.

2020: 764 stycken.

2021: 681 stycken.

2022: 1 247 stycken.

2023: 1 123 stycken (653 före 30 juni 2023 och 470 anmälda till polisen efter 1 juli 2023).

2024: 773 stycken anmälda till polisen (fram till 31 augusti).

Källa: Polismyndigheten

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Varför är det så många som syr och stickar i dag? • Kan ni inte undersöka varför det blivit så poppis att sticka, sy med mera.

Tack för tipset! Vi tar det med oss.

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Vad gör ni? • Vad gör alla ni som chattar här denna fredagskväll?

Ja. berätta om era bästa fredagstips!

Nu tackar vi (Laura och Alva) för oss och lämnar över chattandet till vår kollega Frida!

Stort tack till er alla som skrivit och chattat med oss under dagen, väldigt kul att höra era tankar och inspel om nattklubbsdöden.

Och om du har missat så finns vår utekväll i Vänersborg dokumenterad här.

Malcolm • Min flickvän brukade gå ut på klubb som minderårig, men när en 35-åring började ragga på henne insåg hon att det var dags att rannsaka. Att festa är kul i tonåren men vissa går vidare

Det är många som gillar Arvika! • Många som bor i Norge åker till Arvika på semester.

Det låter ju trevligt! Många lovord om Arvika idag!

Max • Man har bytt en drog mot en annan. Från alkohol till sociala medier, streaming ich annan underhållning som konkurrerar ut.

Kim • Alltså fattar ni att man inte kan vända på dygnet. Det finns inga jobb för dom som inte pluggar. Så man måste orka plugga. Och då kan man inte va ute till 5 på morgonen. Vi har kul ändå hemma hos varandra. Billigare också. Och så har man mycket fritidsaktiviteter på kvällar och helger. Vi har faktiskt kul! Ragga på nattklubb och fylla är fett oskönt.

Men man kan väl gå hem tidigare även fast klubben har öppet till klockan 05 på morgonen?

Vad gör alla nu för tiden? • Men, vad gör alla nu! Om man inte festar vad har man istället valt att göra?

Jaa, flera i chatten har skrivit att de läser, stickar, är hemma och festar istället och så vidare. Vad gör du själv?

Kanske? • Tänker att många har funnit nya vänner genom sina fritidsintressen? Genom hundpromenaden? Genom bokcirkeln? Genom jobbet? På resan till jobbet? Kanske finns det fler kontaktytor idag än tidigare?

Så kan det absolut vara. Men jag vill passa på att lägga in en brasklapp om att fest faktiskt är ett behov för oss människor, enligt Sébastien Tutenges, som forskar om nattliv. Mer om det kan du läsa här.

Annelie • Vi dansade hela nätterna när jag var yngre, och jag skulle inte vilja vara utan det. Trist om de unga idag väljer bort dansen.

Hej Annelie!

Ja, det verkar vara barhäng och hemmafester som gäller nu för tiden!

Daniel Cormier • Suedi vet inte hur man släpper loss på dansgolvet och vågar inte gå ut och släppa loss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.