Man sitter framför en tv skärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Önnerfors idéhistoriker tror att det blir ett mindre glädjefyllt evenemang av årets Eurovisiontävling med risk för konfrontationer. Foto: SVT

Forskaren: ”Naivt att påstå att Eurovision kan vara opolitiskt”

Publicerad

Årets Eurovision Song Contest i Malmö med Israels deltagande upprör många men det är inte första gången tävlingen hotas av bojkott och demonstrationer. Det vet idéhistorikern Andreas Önnerfors som följt tävlingen i flera år.

Se flera av de politiskt kontroversiella tävlingsbidragen genom åren i klippet ovan.

En djupdykning i Sveriges Televisions arkiv visar hur Eurovisiontävlingen är en spegling av sin tid. En tävling som startade 1956 och där mer än 50 länder någon gång har deltagit.

Eurovision song contest 2024

– Det är naivt att påstå att man skulle kunna skapa ett opolitiskt evenemang, säger idéhistorikern Andreas Önnerfors.

Demonstrationer och bojkott

Tävlingsbidrag har genom åren upprört på olika vis, haft politiska budskap, ibland dolda. Ibland har de fått skrivas om. Det har varit demonstrationer och bojkott. Och platsen för evenemanget har varit kontroversiell.

– Som till exempel i Baku, Azerbajdzjan 2012 men tack vare arrangemanget riktades fokus mot mänskliga rättigheter , säger Andreas Önnerfors.

Israels deltagande har väckt protester

Årets upplaga i Malmö med Israels deltagande har väckt protester.

– Jag tror att vi kommer att se mindre av glädje och större risk för konfrontationer och protester och att det som hamnar utanför arenan hamnar i centrum istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet