Muhammed Khorshid säger själv att orden som hittats på Facebook inte är hans egna, utan att någon försökt sabotera för honom. Foto: SVT

Liberal Malmöpolitiker stängs av från alla uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Muhammed Khorshid är en politiker som gjort sig ett namn i Malmöpolitiken genom sitt arbete med att motverka bland annat islamistisk extremism. På torsdagen stängdes han av från alla uppdrag efter en påstådd facebookkommentar på ett konto han själv hävdar är falskt.

I en artikel i Kvällsposten från onsdagen hävdar tidningen att Muhammed Khorshid på ett av sina facebookkonton år 2016 ska kallat armenier och judar för ”orena oäktingar”.

Själv menar Muhammed Khorshid att kontot är falskt.

Val 2018 Skåne

– Det är ett helt oacceptabelt uttalande som jag aldrig skulle använda mig av, säger han till SVT Nyheter Skåne på fredagsmorgonen.

Då har han nyligen nåtts av beslutet att Liberalerna i Malmö med omedelbar verkan stänger av honom från alla politiska uppdrag. Khorshid har fram till nu suttit som ersättare i tekniska nämnden, och kandiderat för partiet inför stundande val.

– Det som sägs i Kvällspostens artikel är så pass graverande, och vi tar starkt avstånd. Därför väljer vi att göra så här, säger Roko Kursar (L), partiets ordförande i Malmö.

Kontot nedstängt

Men Muhammed Khorshid själv säger sig vara utsatt för ett sabotage, som han väntat sig förr eller senare skulle komma. Kommentaren ska alltså varit skriven på ett falskt konto, där någon klippt och klistrat med bilder för att få honom framstå på ett visst sätt.

-Jag har varit hotad länge, eftersom jag på min egen facebooksida är öppen med att jag är emot radikal islamism.

På Liberalernas kansli i Malmö säger man sig vara mycket förvånade över Kvällspostens uppgifter. Det konto som tidningen refererar till är nedstängt, och partiet har därför inte själva kunnat verifiera att uppgifterna stämmer.

– Vi är chockade, och har aldrig sett några sådana här tendenser hos honom. Men eftersom det som skrivs är så oförenligt med vårt partis åsikter och stundpunkter måste vi agera, säger Roko Kursar.

Inget beslut om uteslutning

Nu ska ärendet lämnas vidare inom partiet för att reda ut vad som hänt, och hur man går vidare framöver. Något beslut om uteslutning ur partiet har än så länge inte fattats.

Muhammed Khorshid själv själv säger att han accepterar avstängningen.

-Jag vill inte att det här ska skada partiet. Och alla mina vänner, judar kristna och muslimer, vet vem jag är, säger Muhammed Khorshid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet