Mathias Osvath har forskat på schimpanserna i Furuviksparken i 15 år. Efter det som hänt är han djupt bedrövad och nu avbryts samarbetet. Foto: Erland Vinberg/TT/Markus Dahlnerg/SVT

Lundaforskare avbryter forskning om schimpanserna på Furuvik

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Lunds universitet har i många år följt schimpanserna i Furuviksparken. Nu läggs arbetet på is.

– Det här är inte vilka djur som helst, säger Mathias Osvath, en av forskarna.

Mathias Osvath, kognitiv zoolog på Lunds universitet, var den som tog initiativ till forskningssamarbetet med Furuviksparken för omkring 15 år sedan.

– Jag gjorde min första studie där som ung doktorand och det gick så bra. Det finns inte så många apor som man kan jobba med på det här sättet, så vi beslöt tillsammans att inleda ett forskningssamarbete som jag tror skrevs under 2006, säger han.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Sedan dess har det gjorts en rad olika studier på aporna i djurparken, däribland schimpanserna. Mathias Osvath studerade framför allt deras planeringsförmåga, men det gjordes även studier på andra aspekter av deras kognition och beteende.

– De här djuren har bidragit enormt mycket till svensk forskning. Många av de vetenskapliga artiklarna tillhör de högst citerade i fältet. Det är inte vilka djur som helst i ett vetenskapligt sammanhang, säger han.

Troligtvis traumatiserade

Men efter onsdagens händelse då fem av parkens sju schimpanser rymde och fyra sköts, varav tre sköts till döds och en skadades, har arbetet lagts på is.

– Institutionen beslutade att vi avbryter arbetet med schimpanserna i avvaktan på hur det går med anmälan som polisen upprättat liksom länsstyrelsens kommande utredning, säger Mathias Osvath.

Men även om den pågående situationen i parken lugnat sig så hade det inte varit etiskt försvarbart att fortsätta forskningen, eftersom schimpanserna nu troligtvis är traumatiserade, säger Mathias Osvath.

– Så oaktat om det lagts på is eller inte så hade det ändå inte gått.

Samtidigt konstaterar han att de i gruppen tänker mindre på forskningsprojekten och mer på schimpanserna just nu. Flera av forskarna hade arbetat länge med individerna i Furuviksparken.

– Jag gjorde min doktorsavhandling där och var där i minst 6-7 år, så jag kände några av dem väldigt väl, säger Mathias Osvath.

TT: Hur känns det nu?

– Som för alla andra så är det djupt tragiskt.

Ny debatt om djurparkerna: ”Krävs styrd avveckling”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Wahlström från Skansen-Akvariet tycker djurparker fortsatt fyller ett viktigt syfte. Djurens rätts sakkunniga Anna Harenius är av motsatt åsikt. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet