Koka vattnet ett dygn till

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgarna och Höganäsborna måste fortsätta koka sitt vatten i minst ett dygn till. Tidigast i morgon kväll väntas provsvaren som togs i måndags varra färdiganalyserade.

Ännu vet ingen hur smittan har nått ledningsnätet och både helsingborgarna och Höganäsborna rekommenderas att fortsätta koka sitt dricksvatten. I kväll väntas svar på vattenproverna som togs tidigare i veckan.

Sedan i måndags arbetar man på flera håll med att åtgärda de föroreningar som föranledde kokningsrekommendationen i Helsingborg. 35 personer arbetar just nu aktivt med att lösa den här situationen men det tar tid, säger man på det regionala VA-bolaget NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB).

– Arbetet bedrivs brett och förutsättningslöst och innebär bland annat fysisk kontroll av vattenverk, vattentorn, luftningsanordningar på dricksvattenledningar samt genomgång av alla kända arbeten på dricksvattensystemen som bedrivits de senaste veckorna och som skulle kunna påverkat dricksvattenkvaliteten, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Under onsdagen fortsätter NSVA arbetet med att hitta orsaken till vattenproblemen och spolning av vattenledningarna är en viktig del i arbetet. De senaste dagarna har spolning genomförts i ytterområden i Helsingborgs kommun för att öka genomströmningen av det klorerade vattnet och just nu pågår spolning på Berga industriområde.

Men än så länge vet man alltså inte hur smittan nått ledningsnätet och om det finns kvar i vattnet. Nya provsvar väntas komma i kväll.

– Kokningsrekommendationen gäller tills vi har godkända provsvar i såväl Helsingborg som Höganäs, säger Jonas Håkansson.

För att ta beslut om hävning av kokningsrekommendation ska två på varandra följande prov vara godkända.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.