Malmö stad stoppar tills vidare Kontrapunkts arbete i värmestugorna i Malmö, berättar Sedat Arif (S). Foto: Per Lärka/SVT

Oklarheter kring synen på skenäktenskap stoppar Kontrapunkt

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad stoppar tills vidare Kontrapunkts arbete i värmestugorna i Malmö.

– Det har kommit rapporter om skenäktenskap, oklar organisation och lite andra anklagelser, säger Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden i Malmö.

SVT Nyheter har granskat kulturföreningen Kontrapunkts verksamhet i Malmö. Tidigare medlemmar har berättat om skenäktenskap, misstänkt bidragsfusk och en hierarkisk struktur som beskrivs som sektliknande.

”Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har med anledning av anklagelserna gjort en utredning av situationens påverkan på det samarbete som nämnden har med verksamheten Kontrapunkt”, framgår av kommunens handlingar.

Malmö stad har på torsdagen beslutat att tills vidare pausa Kontrapunkts arbete i stadens värmestugor.

– Det finns oklarheter kring organisationens struktur och värdegrund kring bland annat skenäktenskap. Det finns även en skuld till Malmö stad som måste betalas innan vi kan diskutera ett eventuellt fortsatt samarbete, säger Sedat Arif.

Han trycker på att Kontrapunkt på ett tydligt sätt ska ta avstånd från skenäktenskap om det ska kunna bli ett framtida samarbete med kommunen.

Skuld till kommunen

Kontrapunkt får inget bidrag från kommunen 2020. Det bidrag föreningen fick från kulturnämnden 2019 ska betalas tillbaka. Det rör sig om 327 000 kronor. Även studieförbundet ABF har beslutat att frysa bidraget till Kontrapunkt i väntan på en granskning av föreningens studiecirkelverksamhet.

Otydlig organisation

De oklarheter som finns kring Kontrapunkts organisation, och som Sedat Arif lyfter, är att det inom verksamheten finns flera föreningar. Huruvida samtliga är aktiva är inte känt för SVT Nyheter Skåne.

Vi har sökt Kontrapunkt för en kommentar till dagens beslut i arbetsmarknad- och socialnämden.

Detta är Kontrapunkts organisation

Kontrakompaniet ekonomisk förening, Malmö Resurscentral ekonomisk förening, Föreningen Kontrakultur, Stad Solidar/Möllevångsgruppen, Kulturkooperativet ekonomisk förening och Centrum för Sociala Rättigheter (CSR). Huruvida samtliga är aktiva är inte känt för SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.