Den trettonde och sista dagen i rättegången om Region Skånes upphandling av Vårdexpressen avslutades i Malmö tingsrätt på valborgsmässoafton.
Förmiddagen ägnades åt försvarets slutpläderingar gällande en av de åtalade tjänstemännen samt Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar.
Tjänstemännens advokater menade att deras klienter inte haft något brottsligt uppsåt, utan istället haft Region Skånes bästa för ögonen. De har dessutom agerat på de högsta chefernas instruktioner.
Kritiserade SVT
En stor del av försvarets plädering gick ut på att SVT:s rapportering varit felaktig och att vittnena påverkats av rapporteringen.
Damon Tojjars advokat Lars Kruse sa följande om åtalet i rätten på fredagen:
– Åklagaren har accepterat myterna från SVT. Jag kallar det skvaller, förtal och okunskap i regi av Sveriges Television.
Kruse ifrågasatte även polisens forensiska undersökning som visade att Tojjar redan före upphandlingen haft regionens upphandlingsdokument i sin dator.
Tusentals chattar
Åklagaren lyfte fram de tusentals chattar som skickats mellan de åtalade. Han refererade till prisdiskussioner, tips och råd inför och under upphandlingen samt förslag på anställningar och delägarskap i bolaget för tjänstemännen.
– De här tre herrarna har haft en strävan att arbeta tillsammans inom Vårdinnovation, sa kammaråklagare Thomas Forsberg på torsdagen.
En av tjänstemännen erkände i förhör att de lönediskussioner som förts handlade om att han skulle börja jobba i Vårdinnovation, vilket Damon Tojjar i sitt förhör förnekade.
Släpptes fri
Efter slutpläderingen försattes den tidigare häktade vd:n på fri fot då åklagaren inte längre ansåg att det föreligger någon risk för att han kan påverka utredningen. Åklagaren menade att straffvärdet för tre av de åtalade är minst fem års fängelse. Han tillade att det kan finnas förmildrande omständigheter på grund av bland annat skadeståndsanspråk på cirka 30 miljoner kronor och att en tjänsteman avskedats från Region Skåne.
Mutåtalet mot den tredje personen med koppling till Region Skåne lades ned. Personen står fortfarande åtalad för så kallad handel med inflytande.
Samtliga åtalade förnekar brott.
Dom i målet faller den 28 maj.
Se härvan kring Vårdexpressen förklarad på 60 sekunder:
Handel med inflytande
När en person lämnar, utlovar eller erbjuder en muta till en mellanhand för att mellanhanden ska påverka en person som utövar myndighet eller beslutar om offentlig upphandling kallas det för handel med inflytande.
Brottet infördes i svensk lagstiftning år 2012 i samband med reformeringen av den nuvarande mutbrottslagstiftningen. Det saknas fortfarande domstolspraxis avseende brottet.
Straffet för handel med inflytande av normalgraden är böter eller fängelse högst två år.
Källa: IMM, Institutet Mot Mutor