Trelleborgs kommunhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan Förvaltningsrätten ogiltigförklarat kommunfullmäktiges beslut om politikernas löner måste ett nytt beslut tas. Annars kan lönerna inte betalas ut. Fullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård (L) förklarar. Foto: SVT

Trelleborgspolitiker riskerar att bli utan lön i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Karusellen om politikerarvoden i Trelleborg har långt ifrån stannat av utan går in på ytterligare ett varv. Även fullmäktiges senaste arvodesbeslut stred mot jävsreglerna och utan ett nytt beslut riskerar politikerna att bli utan arvode över sommaren.

De 61 ledamöterna i Trelleborgs kommunfullmäktige kan i sommar tvingas göra ett svårt val. Avbryta semestern och vid ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte, för tredje gången, besluta om politikernas arvoden. Eller riskera att inte få något arvode förrän i september.

Hur blev det så här? Ja, vi får gå tillbaka till december 2022 för att summera arvodeshärvan i Trelleborg. Kommunfullmäktiges politiker tog då beslutet att höja sina egna löner kraftigt. Bland annat skulle kommunstyrelsens ordförande, Ann Kajson Carlqvist (M), få sitt arvode höjt med 75 procent fram till i år.

Bakläxa

Protesterna lät inte vänta på sig och fullmäktige tog tillbaka beslutet. Men det hade redan överklagats och Förvaltningsrätten började utreda om politikerna som tog beslutet var jäviga, eftersom att de satte sina egna löner.

I april 2023 konstaterade Förvaltningsrätten att vissa ledamöter som deltog vid beslutsfattandet gynnas individuellt med höjda arvoden. Därför ska beslutet upphävas.

Varv nummer två

Här hade historien kunnat vara slut. Kommunfullmäktige hade ju redan upphävt beslutet och i februari 2023 klubbat igenom lägre arvodesökningar. Men icke. Karusellen snurrade vidare.

Det nya beslutet överklagades nämligen också. Med hänvisning till att det även denna gång fanns ledamöter i fullmäktige som satte sina egna löner.

Bakläxa – igen

Nu, ett och ett halvt år senare, har mycket vatten runnit under broarna i Trelleborg. Bland annat har kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) avgått. Nu konstaterar också Förvaltningsrätten ännu en gång att kommunfullmäktiges beslut ska rivas upp eftersom att flera ledamöter med fasta arvoden satt kvar i salen och röstade. Därmed har reglerna om jäv inte följts, något Trelleborgs Allehanda var först med att berätta.

Varv nummer tre

Nu måste Trelleborgs kommunfullmäktige, för tredje gången, besluta om politikernas arvoden och det är bråttom.

– När Förvaltningsrättens dom vinner laga kraft, om cirka två veckor, då är reglerna upphävda, vilket gör att vi inte kan göra några utbetalningar, säger Ulf Bingsgård (L), kommunfullmäktiges ordförande.

Nästa ordinarie kommunfullmäktige är i september, så utan ett extrainsatt fullmäktige i sommar med nytt arvodesbeslut kan politikerna inte få ut några pengar.

– Tredje gången gillt hoppas vi på nu, säger Ulf Bingsgård (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.