• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

klt, gasbuss, explosion, mattias ask, utredning, västervik, nybro

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gastankarna på den minibuss som exploderat i Västervik hade monterats för lågt, vilket kan ha gjort att grus och sten kunnat samlas på skyddsplåten och lett till nötningar/förslitningar mot behållarna, enligt undersökningar som räddningstjänsten i Västervik gjort. Foto: Räddningstjänsten Västervik Foto: räddningstjänsten Västervik/KLT.

Utredning från räddningstjänsten: Grusstänk kan ligga bakom bussexplosion i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en gasbuss exploderade i Västervik i maj förra året gjorde KLT utredningar som konstaterade flera monteringsfel på fordonen. I år har ytterligare två explosioner i gasbussar skett, konverterade av företag i Kronoberg.

Kalmar länstrafik utredde orsaken till explosionen i en gasbuss i Västervik under juni 2023 och kunde redan då konstatera avvikelser på flera ombyggda fordon som SVT Nyheter Småland tagit del av.

”Flera tankar uppvisar mekanisk nötning från grus som samlats i skyddsplåtarna”, står det i ett mejl adresserat till bland annat trafikföretagen som kör åt regionen samt företag som konverterat fordonen.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Informationen skickades den 8 juni 2023 och även Skånetrafiken som kör samma typ av fordon varnades. Räddningstjänsten i Västervik påbörjade en intern utredning.

Nya gasexplosioner

Delar av räddningstjänstens utredning om explosionen i Västervik kommer nästan samtidigt som det sker en gasexplosion i ett fordon i Nybro, den 28 april i år. Utredningen visar då att de ombyggda bussarna har ett mycket sämre skydd mot stänk från grus/sten vilket leder till nötningar och slitningar.

Man konstaterar dessutom att avståndet från mark till gasflaskor är för kort, 16,4 centimeter – vilket strider mot internationella regelverk för hur bränslesystemet ska vara utfört. Reglementet fastställer bland annat ett minsta avstånd på 20 centimeter.

De nötningar/förslitningar som vassa stenar och grus kan ha orsakat på gasflaskorna kan troligtvis vara bakomliggande orsaken till explosionen, skriver räddningstjänsten i sin utredning.

Utredningen kring de senaste explosionerna i Nybro pågår fortfarande.

För nästan ett år sedan innan explosionerna i Nybro varnade KLT bland annat företagen som konverterade fordonen om avvikelserna. Skyddsplåtarna samlade mycket grus och stenar som kunde skada gasbehållarna. Foto: Räddningstjänsten Västervik.
Flera minibussar har exploderat i Småland under senaste året. Här en bild på gastanken på en buss som exploderat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera minibussar i Kalmar och Nybro har exploderatunder det senaste året. Här får du en sammanfattning om vad som hänt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet