Greta Nygren-Hedqvist troll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konstnären Greta Nygren-Hedqvists troll på Sagomuseet. Foto: Clary Kroon

Bortglömd trollkonst ser nytt ljus – tar plats på Sagomuseet

Publicerad

Växjöbördiga konstnären Greta Nygren-Hedqvist skapade över 6 000 sagotroll som blev vida kända på tidigt 1900-tal. Nu får de se dagens ljus igen när Sagomuseet i Ljungby har trolltema.

I glasmontrar inne på Sagomuseet i Ljungby finns ett 20-tal av ”Gretas förtrollande troll”. Greta Nygren-Hedqvist föddes 1908 i Växjötrakten och blev känd för sina skogstroll och vättar. Trollen är gjorda i naturmaterial och har alla fått egna namn och personligheter.

– De har alla också med sig ett redskap, ett instrument eller verktyg. Den här trollkvinnan är nog en liten händig mamma som ska hämta mjölk, säger Lotta Welmsö, kommunikatör på Sagomuseet och håller upp trollet Thurid.

Greta Nygren-Hedqvist tillverkade över 6 000 troll fram till sin död 1984. Trollen blev mycket populära och att till och med Ingrid Bergman, som var kusin med Gretas far, ska ha ägt ett troll som brukade få vara med på skådespelerskans resor.

Trollverkstad för de små

Som en del av museets trolltema har man i anslutning till utställningen även ordnat pysselhörna där besökare kan tillverka sina egna små stentroll.

Majny Logrim, 7, förklarar vilka karaktärsdrag som är typiska för ett troll.

– Den ska vara glad men också lite läskig, säger Majny Logrim.

Se mer av Gretas troll i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.