Mulen på en ko som är röd och varig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ko i Halland som drabbats av blåtunga. Foto: Distriktsveterinärerna.

Första fallet av blåtunga konstaterat i Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Ett nötkreatur i Ljungby kommun har konstaterats ha sjukdomen blåtunga och det är det första fallet i Kronobergs län. Bönderna i länet uppmanas att hålla koll på sina djur och ta kontakt med veterinär om de misstänker nya fall.

Sjukdomen påverkar främst kor och får.

–Vi har sedan några veckor tillbaka konstaterade fall i Halland, Skåne och Västra Götaland, så det var inte förvånande att det skulle komma hit, säger länsveterinären Fredrik Holm.

Djursjukdomen blåtunga

För några veckor sedan konstaterades det första fallet av blåtunga på en ko i Uddevalla, det första fallet på 15 år. Ännu så länge har 36 fall påvisats i Sverige sedan 12 September.

Om ett djur i en djurbesättning drabbas så behöver det inte betyda att alla djur drabbas av sjukdomen, enligt länsveterinären. Den sprids av en typ av mygga, så kallade svidknott.

Skydd från det värsta

–Bönder ska höra av sig om de misstänker något, och det finns vaccin som skyddar mot de svåraste symtomen och döden, säger Fredrik Holm. Det är anmälningspliktigt.

Blåtunga – just färgändring på tungan är ett ofta förekommande symtom – kan inte spridas till människor eller andra djur, som t.ex. hundar. Det är en virussjukdom som drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Sverige fick sina första fall 2008, då en stor vaccineringskampanj inleddes för att utplåna sjukdomen i landet.

Detta är blåtunga

Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Källa Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet