Två personer står i en shoppinggalleria och håller upp smartphones som visar ett erbjudande med texten ”Det enklaste sättet att rädda liv. För dig upp till 35 år” I bakgrunden syns en ljus och modern butiksmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
17-åriga Hampus och Charlie från Kalmar vill hjälpa sjuka kompisen Elian Sundén att hitta en donator av stamceller. Hör dem i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Kompisarna vill få fler killar i donationsregistret – för blodsjuke Elians skull

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Hampus och Charlie från Kalmar vill hjälpa sjuka kompisen Elian Sundén att hitta en donator av stamceller. Genom att vara synliga med QR-koder, vepor och t-shirts i ett köpcentrum i Kalmar vill de locka fler unga, särskilt killar, att registrera sig i Tobiasregistret.

17-årige Elian Sundén från Färjestaden väntar på en passande donator för att få ny benmärg. För några månader sedan diagnosticerades han med den allvarliga blodsjukdomen aplastisk anemi, och hans fall fick snabbt mycket uppmärksamhet.

Men att hitta en matchande donator är svårt. Idag finns cirka 230 000 personer registrerade i Tobiasregistret, och det är den siffran som kompisarna Hampus och Charlie nu vill öka på – framförallt genom att prata med unga killar som är underrepresenterade i registret.

– Målet är att få ihop 10 000 som registrerar sig, för det sägs ju att chansen är en på 10 000 att det är en positiv matchning, säger Charlie Torstensson Loftby.

För vännerna kom Elians plötsliga diagnos som en chock, och nu vill de göra allt för att stötta sin kompis.

– Man försöker finnas där för Elian här i nuet, säger Charlie Torstensson Loftby.

En person står vid ett fönster i ett rum, iförd en svart tröja med en krage. Bakgrunden visar en uteplats med träd och belysning som reflekteras i fönstret. Inredningen syns svagt i bakgrunden, vilket ger en hemtrevlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elian Sundén är tacksam för att många engagerar sig för att fler ska registrera sig som stamcellsdonatorer – inte bara för sin egen skull. Hör Elian berätta i klippet. Foto: SVT

Tobiasregistret

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret matchar en patient med en lämplig donator i Sverige eller utomlands.

I dagsläget finns drygt 230 000 registrerade personer i registret, bara 1 av 3 livshotande sjuka patienter hittar en matchning.

För att gå med i registret behöver man vara mellan 18-35 år, frisk och ha ett BMI på max 40.

Källa: Tobiasregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.