Länstrafiken i Kalmar och Kronoberg kommer inte dela ut munskydd på sina bussar och tåg. Foto: TT

Från idag uppmanas resenärer bära munskydd: ”Extrem logistisk utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken att gälla. Varken Länstrafiken i Kalmar eller i Kronoberg kommer dock att dela ut munskydd till resenärerna.

– Rekommendationen är en extrem logistisk utmaning, säger Christer Holmgren, trafikdirektör på Länstrafiken Kalmar.

Han pekar på att det främst är resenärenas eget ansvar att bära munskydd i kollektivtrafiken. På minst ett ställe i Kalmar ska det vara möjligt att få ett munskydd i utbyte mot att man kan visa att man betalar för sin resa. Munskydd ska också finnas på platser där man kan köpa färdbevis.

– Om en person går på en buss eller ett tåg utan munskydd kommer vi inte vidta några åtgärder, säger Christer Holmgren.

Delar inte ut skydd vid påstigning

Länstrafiken Kronoberg vill försöka hitta en möjlighet att dela ut eller sälja munskydd på kundcenter i Växjö, mot uppvisande av giltig biljett. Men trafikdirektör Tomas Nilsson pekar på att det redan går att införskaffa munskydd runt om i Kronoberg. Att dela ut munskydd på bussarna och tågen är inte något alternativ:

– Det skulle kunna innebära en risk för smittspridning, säger han.

Munskyddsrekommendationen är utfärdad av Folkhälsomyndigheten för att försöka minska smittspridningen av covid-19 och börjar gälla torsdagen den 7 januari. Rekommendationen gäller under de tidpunkter när många reser: klockan 7 – 9 samt 16 – 18 på vardagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.