Regionrådet: Förlossningsmiljoner gick till it och kommunikation

Uppdaterad
Publicerad

Runt 55 miljoner kronor som ska gå till förlossningsvård och kvinnors hälsa i Kalmar län har gått till bland annat vikarier, it-tjänster och kommunikation, enligt regionrådet Emmy Ahlstedt (C). Hör henne svara i klippet.

– Jag vet att vi behöver de här stödfunktionerna för att förbättringsarbetena ska fungera, säger Emmy Ahlstedt till SVT.

Men det handlar om ett femtiotal miljoner som inte är redovisade. Hur vet du att de gått till tjänster kopplade till kvinnors hälsa?

Vården – Val 2022

– Annars hade de här förbättringsåtgärderna inte kunnat genomföras. Det är så jag vet det.

Under åren 2016 till 2020 fick Region Kalmar runt 135 miljoner kronor i statliga pengar som ska gå till Ökad tillgänglighet och jämlikhet i mödrahälso -och förlossningsvården samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa.

It-tjänster och labb

Men när insatserna redovisas till Sveriges kommuner och regioner (SKR) saknas runt 55 miljoner i redovisningen.

Enligt Emmy Ahlstedt redovisas bara ”verksamhetsnära aktiviteter”. Resten har gått till kostnader som är en förutsättning för att genomföra insatserna som vikarier, labb, it-tjänster och kommunikationstjänster, enligt henne.

Men att det verkligen har gått till kostnader som har direkt koppling till kvinnors hälsa kan Emmy Ahlstedt inte visa under vår intervju – se mer i klippet.

”Resurser ökat över tid”

Efter intervjun skriver Emmy Ahlstedt i ett mail till SVT.

”Beståndsdelarna är svåra att härleda till en mer detaljerad nivå än det som finns med i redovisningen. Region Kalmar län arbetar med de riktade statsbidragen såväl på kort som lång sikt. Utöver redovisade aktiviteter har kvinnoklinikernas resurser ökat över tid (budget och utfall har ökat med mer än normal uppräkning) och därmed har statsbidraget bidragit till ökade resurser till verksamheten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet