Alain Cavards företag riskerar nu att gå i konkurs eftersom staten kräver tillbaka de pengar han fått i korttidsstöd. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Alain fick statligt stöd under pandemin – krävs på pengarna tillbaka

Publicerad

Eftersom Alain Cavard planerade för en aktieutdelning under 2020 återkräver staten nu de pengar som han fick i korttidsstöd under pandemin. Detta trots att han aldrig tog ut några pengar utan ställde in utbetalningen.

Företaget processar nu mot staten och deras fall kan få stor betydelse för andra företagare som är i en liknande situation.

Alain har rest mycket i världen och hamnade till slut i Gamleby norr om Västervik. Där startade han ett företag som anordnar fiskeresor från sydeuropa till Sverige, Norge och Amazonas. Men 2020 slutade plötsligt bokningarna att komma.

– Frankrike och Belgien stängde ner och vi fick inga bokningar. På totalen förlorade vi mellan 70 och 75 procent av vår omsättning, säger Alain Cavard till SVT Nyheter Småland.

Beslutade om aktieutdelning

Lyckligtvis hade 2019 varit ett av företagets bästa år och tillsammans med sin fru Claudine tog Alain beslutet att göra en aktieutdelning på 68 000 kronor. Men han ansökte också om och fick pengar i så kallat korttidsstöd från Tillväxtverket.

Det är dessa cirka 80 000 kronor som staten nu kräver tillbaka just med hänvisning till beslutet om aktieutdelning. Detta trots att Alain och Claudine ångrade sig och aldrig gjorde någon utdelning.

”Drar undan mattan”

Och de är inte de enda företagarna som drabbats av återbetalningskrav på grund av beslut om aktieutdelningar. Oavsett om utdelningarna genomförts eller ej har förvaltningsrätten i många fall bedömt att stödet ska betalas tillbaka. 

– Tillväxtverket drar undan mattan för hundratals småföretagare, utan att den enskilda har gjort något fel. Så får det inte gå till, säger Alexandra Loyd, jurist på stiftelsen Centrum för rättvisa och ombud för Alain Cavard och hans fru Claudine i rättsprocessen mot staten.

Eftersom Alain inte har haft så många kunder under början av 2021 heller, är företaget nu på ruinens brant.

– Vi borde inte straffas och behöva betala tillbaka. Om vi måste göra det så tror jag att det betyder slutet för vårt lilla företag, säger Alain Cavard.

Centrum för rättvisa

Centrum för rättvisa är en stiftelse som hjälper enskilda att hävda sina rättigheter mot kommuner och myndigheter.

Insamlingsstiftelsen bildades 2002 som en ideell och oberoende aktör. De ställer upp som juridiska ombud i domstol utan kostnad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.