En kvinna i rött hår och gula varselkläder där det står ”regionalt skyddsombud” på

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Transportarbetareförbundet, vars medlemmar finns på två av de trafikföretag i Kalmar län där explosionerna skett ser allvarligt på att busschaufförerna haft synpunkter på de ombyggda gasbussarna som inte har beaktats vid inköpet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Transportfacket efter explosionerna: ”Skapat stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Transport tycker det är olyckligt att synpunkter på fordonens konstruktion och säkerhet inte tagits på större allvar när de framförts av busschaufförerna.

– Då förstår jag ännu mer om de upplever att arbetsgivaren inte tar deras hälsa på allvar, säger Karin Blomberg, regionalt skyddsombud.

Enligt busschauffören Uffe Svensson så har anställda framfört synpunkter på de ombyggda gasbussarna både till arbetsgivaren och till företaget som byggde om bussarna.

Man har framhållit att konstruktionen varit bristfällig och att bussarnas gastankar känts mer instabila än originaltankarna i stål.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Men synpunkterna har inte nått fram till facket.

– Det är arbetsgivaren som i första hand ska riskbedöma valet av fordon och drivmedel. Så det är alltid viktigt att lyfta det först till arbetsgivarna, säger Karin Blomberg, regionalt skyddsombud för Transportarbetareförbundet i Kalmar.

Transport har medlemmar på båda de arbetsplatser där det senast varit explosioner i de ombyggda bussarna. Nilsbuss vd, Anders Fransson, säger att det inte framförts synpunkter eller oro kring bussarna när de köptes in. SVT har sökt Flexbuss med samma fråga, utan framgång.

Hör Karin Blomberg berätta i klippet.

Flera minibussar har exploderat i Småland under senaste året. Här en bild på gastanken på en buss som exploderat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera minibussar i Kalmar och Nybro har exploderatunder det senaste året. Här får du en sammanfattning om vad som hänt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet