Ulf Irebring, områdeschef, stadsmissionen, second hand, Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Irebring har sett att många turister från Tyskland, Danmark och Norge har besökt Stadsmissionens butiker under sommaren. Foto: Janet de Kriek/SVT

Utländska turister har fått smak på svensk second hand: ”Invaderar oss i princip”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen öppnade Stadsmissionen sin nya second hand butik i köpcentrumet Giraffen i Kalmar. I takt med att second hand-trenden växer märker områdeschefen att det kommer mer och mer turister och hälsar på.

Second hand-försäljningen har stadigt ökat de senaste åren, enligt Stadsmissionens områdeschef Ulf Irebring. En förändring han ser i år är att många som handlar är turister.

– Vi ser jättetydligt att tyskar, danskar och norrmän invaderar oss, i princip. Man blir mer och mer medveten i hela världen. Det är trendigt och nu vill man söka fynd här också, berättar han.

Ellike Svensson är en av de första in i den nya butiken, men att handla second hand är ingenting nytt för henne.

– Nu på sommaren blir det ganska ofta loppisar och så, och Stadsmissionen åker jag till ganska ofta, någon gång i veckan, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.