Lokalvårdaren Karam Hatem står med blå kläder i sitt kontor och ler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalvårdaren Karam Hatem välkomnar beskedet om skobidrag. Foto: William Frykfeldt

Välkommet skobidrag för lokalvårdarna i Växjö – men oppositionen kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Skobidraget har varit efterfrågat bland Kommunals medlemmar i Region Kronoberg. Men att just nu lägga miljoner på fotriktiga skor åt de anställda får kritik från Kristdemokraterna.

Förslaget att majoriteten vill införa ett skobidrag för Region Kronobergs anställda togs emot med glädje av lokalvårdaren Sara Eriksson, som också jobbar halvtid för fackförbundet Kommunal.

– Vi har fysiskt krävande arbeten och Kommunals yrkesgrupper tillhör inte de högst avlönade. Nu är vi glada, säger hon.

Hon får medhåll av lokalvårdaren Karam Hatem.

– Man kommer inte känna så mycket värk i foten om man har bättre skor.

Det var på måndagen som majoriteten i Region Kronoberg meddelade att de vill införa bidraget. Beslut ska tas i oktober och, om det går som de styrande politikerna vill, kommer 6400 anställda kunna lämna in kvitton för nya fotriktiga skor från och med november i år.

Kritiken: ”Underskott”

Om alla regionens medarbetare skulle utnyttja bidraget fullt ut, skulle det kosta regionen 6,4 miljoner kronor. Oppositionsrådet Anna Zelvin (KD) är kritisk till att det införs just nu.

– Vi har ett brinnande underskott. Det är inte tid för sådana satsningar just nu. Jag vet inte om patienterna tycker att det är rätt prioritering.

Men satsningen på skor kan leda till att regionen blir en mer attraktiv arbetsgivare enligt Magnus Carlberg (S), regionråd.

– Den största utmaningen är kompetensförsörjningen så att vi kan bemanna våra verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.