En delad bild som visar en nybyggd bostadsområde med flera vita hus med svarta tak omgiven av grönska och byggmaterial på den vänstra sidan. På den högra sidan syns en person med skägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konkursförvaltaren om orsakerna till att bostadsrättsföreningen i Salem nu går i konkurs och vad som händer för de boende. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Bostadsköpare kvar med miljonlån efter brf-konkurs i Salem: ”Värsta situationen”

Publicerad

Nu inleds konkurs av en bostadsrättsförening i Salem. Detta efter att i flera år tampats med olika problem. Bostäderna har lagts ut till försäljning och kommer omvandlas till hyresrätter.

Men de tidigare ägarna riskerar att stå kvar med lånen utan att äga sina lägenheter.

Inför säljstarten beskrevs parhusen som moderna och påkostade och platsen där de skulle byggas som idyllisk. Projektet var fulltecknat – det vill säga alla lägenheter köptes på ritning innan byggstart, berättar den konkursförvaltare som nu tillsats.

– Folk ville ha de här husen, men blir de inte klara och blir det inte bra byggt, ja då blir det såhär, säger konkursförvaltare Dan Bengtsson.

Brf-fusket

Det som sticker ut med det här projektet, jämfört med andra nyproduktioner, menar han är att ett antal bostadsköpare hann flytta in i de fortfarande inte helt färdigbyggda lägenheterna. I vanliga fall brukar sådana här problemfyllda bostadsprojekt upphöra innan det kommit så långt.

Ville häva köpet

Två av de bostadsköpare som nu drabbas av konkursen har under det senaste året försökt häva köpet och få tillbaka sina pengar. Så sent som för några veckor sen gick de med på en förlikning där föreningen skulle ersätta dem 70 000 kronor för kostnader i samband med försenat tillträde, samt åtgärda flera brister i bostaden.

Men nu går alltså föreningen i konkurs och de boende blir istället hyresgäster. Hör mer i videon ovan.

Trodde det skulle gå att rädda

– Situationen var inte helt oväntad, de boende levde i tron att det skulle gå att rädda fram till maj i år. Då stod det klart för dem att det fanns en del fordringar som de inte kände till som föreningen inte mäktade med att betala och då börjar de inse åt vart det barkade, säger Dan Bengtsson.

SVT har i flera granskningar berättat om oseriösa aktörer och kriminella som tömmer bostadsrättsföreningar på stora pengar.

I det här fallet är det för tidigt att säga om det skett några oegentligheter i föreningen.

– I det här läget har vi inte fått indikationer på att det försvunnit medel eller liknande till felaktiga saker, utan det är ett bygge som gått fel. Hittills är min uppfattning att styrelsen försökt rädda situationen, säger Dan Bengtsson.

Föreningens ordförande säger till SVT att han stämmer in i konkursförvaltarens bild av vad som skett och beklagar att de boende drabbas.

”Olyckligt”

– Det är väldigt olyckligt, sen hoppas vi naturligtvis att det kan lösa sig på bästa sätt för de boende.

Vilket är ditt ansvar i att det blev såhär?

– Min roll har varit mer administrativ, det är inte mycket som jag hade kunnat göra annorlunda.

I videon ovan: Konkursförvaltaren berättar vad som händer för de boende nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet