Se hur många flyktingar Södertälje har tagit emot sedan 2005 och hör olika tankar om varför många söker sig hit. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Många flyktingar som kom 2015 bor nu i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms län har den största andelen av de flyktingar som kom till Sverige 2015 bosatt sig i Södertälje. Enligt kommunstyrelsens ordförande är den svarta bostadsmarknaden en förklaring till det.

– Jag är inte förvånad, säger Boel Godner (S).

Under 2015 sökte cirka 160 000 människor asyl i Sverige. Enligt en ny kartläggning som SVT har gjort bor 1 433 av dem nu i Södertälje kommun. De utgör 1,4 procent av befolkningen i kommunen.

Men trots rekordnivåerna på nationell nivå gick mottagandet ner i Södertälje år 2015 jämfört med hur många människor som kom till staden till följd av Irakkriget 2007 och kriget i Syrien 2014.

Fem år efter flyktingkrisen

Tryggt med landsmän på plats

Att många av de som flydde 2015 sökte sig till Södertälje är ganska väntat menar Ghassan Said från den syriska kulturföreningen Al-Jazira familjeförening i Södertälje.

Han berättar att många ser det som en fördel att många syrier redan bor i Södertälje.

– Det känns tryggare när man flyr till ett främmande land och kan underlätta etableringen i samhället att man känner folk. Samtidigt kan det försvåra språkinlärningen eftersom man klarar sig bra med arabiskan här, säger Ghassan Said.

Hör Boel Godner i klippet ovan om varför hon anser att bostadsmarknaden har gjort att många har bosatt sig i Södertälje.

Foto: SVT grafik

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8 000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet