Fullt med mögel i badrum i lägenhet i Vingåker. Den vänstra sektionen visar en person i en huvudduk som håller i utskrifter av bilder, troligen av ett rum eller en byggnad. Den högra sektionen visar en närbild av ett tak med mögel samt städföremål på golvet, inklusive rengöringsmedel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån bostaden i Vingåker där familjen haft problem med mögel i flera år. Maryan och hennes familj bodde i lägenheten som nu har dömts ut. Foto: SVT/Vingåkers kommun

Barnfamilj i Vingåker bodde flera år i mögel – kommunen tvingar hyresvärd att agera

Publicerad

Kyla, mögel och vägglöss. Till slut blev situationen ohållbar för barnfamiljen i lägenheten i Vingåker. När hyresvärden inte gjorde något åt situationen bad familjen kommunen om hjälp.

– Det var mögel överallt. Barnen fick problem, säger mamman Maryan.

Kommuner runt om i landet uppger i en kartläggning som SVT och Hem & Hyra har gjort att de har haft problem med fler än 100 hyresvärdar det senaste året. Erik Lauréns Fastigheter AB är en av dem, som pekas ut av Vingåkers kommun efter att ha fått förbud att hyra ut lägenheten där Maryan och hennes familj bodde.

”Livsfarligt för barnen”

Efter besöket i lägenheten skriver kommunens inspektör att ”situationen var så pass allvarlig att det var direkt livsfarligt för barnen att bo där, och de behövde omedelbart flyttas till säkert boende”.

Oseriösa hyresvärdar

Inspektören konstaterade också att det fanns trasiga fönster, lösa elledningar och vägglöss. Nu måste bristerna åtgärdas.

– Vi vill familjen väl och försöker lösa situationen, säger fastighetsägaren Erik Laurén till SVT.

Han menar att situationen delvis berodde på att familjen varit för stor i förhållande till lägenhetens storlek – ventilationen har därmed inte varit dimensionerad för alla duschar och all matlagning som skett där.

Enligt Maryan, mamman i familjen, bodde nio personer i lägenheten på 95 kvadratmeter. Hon tror inte på värdens förklaring.

– Han visste hur många vi var när vi flyttade in, och vi är lika många nu, säger hon. Familjen bor kvar hos Erik Lauréns Fastigheter, nu tillfälligt i två lägenheter intill varandra, medan den tidigare bostaden renoveras.

”Luktar konstigt i huset”

Kommunens krav gäller renovering av en enda lägenhet. Men när SVT besöker hyreshusen visar det sig att många av de boende upplever stora problem i fastigheten.

– Det drar kallt från alla fönster. Det är fuktigt och luktar konstigt i huset och golvet lutar åt fel håll i badrummet, säger en boende.

SVT får se källarförråd där delar av innertaket smulat sönder och rasat ner på de boendes tillhörigheter. I tvättstugan fanns en tvättmaskin som inte lagats på flera månader. Foto: Otilia Bogen, SVT

– När jag felanmäler något får jag höra att det är jag som haft sönder det. Jag orkar inte kämpa. Jag letar efter en annan bostad, säger en annan hyresgäst.

Erik Laurén menar att bolaget har ett löpande underhåll.

– Vi vill se till att alla trivs så bra som möjligt.

Har du varit där och tittat på sistone?

– Jag är där kontinuerligt. Vi följer vår plan. Jag önskar man kunde göra allt snabbare.

Kommunen ska granska

Trots situationen är det ingen förutom barnfamiljen som hört av sig till Vingåkers kommun med klagomål. Men nu när det finns ett pågående ärende i en av lägenheterna kommer kommunen titta närmare på resten av fastigheten.

– Vi kommer att följa upp det här och göra mer tillsyn, säger Karolina Rosta, bygg- och miljöchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet