”Vi är gammeldags – använder allt”. Hur tänker några Nyköpingsbor om matsvinn? Få svaret i klippet. Foto: SVT

Chatt: Hur gör du för att minska matsvinnet hemma?

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen står för den största delen av matavfallet i landet. Varje person slänger i snitt 95 kilo mat årligen, enligt Naturvårdsverkets senaste mätning. Hur gör du för att minska ditt matavfall? Skriv till oss i chatten nedan.  

Dina bästa tips för att minska matsvinnet hemma?

Rose-Marie Eriksson • Kastar ingen mat. Komposterar nästan allt

Ammi • Jag tittar vad jag har hemma, så söker jag på nätet efter recept och skriver in vad jag har. Det kommer alltid upp flera förslag och med lite justering blir det oftast väldigt goda maträtter. Fryser in mycket innan det blivit dåligt. Kolla på livsmedelsverkets sida om förvaring av maten.

E • - Planerar i förväg så att vi vet vad som behöver handlas
- Äter gårdagens middag som matlåda på jobbet
- Hittar på nya rätter av överbliven mat
- Nyttjar frysen mycket för att förlänga hållbarheten (skivar och fryser in bröd, river och fryser in ost, tärnar och fryser in rotfrukter/grönsaker)
- Byter ut ingredienser i recept för att göra slut på sådant som behöver ätas upp

Snål gubben • Samla matrester och varorna med kort hållbarhet på en hylla i kyl respektive frys så de inte glöms bort innan de blir oätliga.

Den viktiga frysen • Frysen är toppen!

Köper ekologiskt och närproducerat. Planerar både matinköp och maträtter. Storkok som räcker både till middag och till att frysa in. Till helgen lite mer tid till matlagning. Det finns alltid färdiglagad mat i frysen. Bra de dagar då mindre tid finns och att man trots det kan äta bra mat. Mat ersätts aldrig med smörgås. Vi försöker att äta tillsammans så ofta som möjligt så att det också blir en trevlig matstund.

Mats Gullberg • Sitter djupt i generna att inte kasta någon mat.

Sven • Vårat matsvinn får kråkorna o skatorna o kajorna vi lägger det på fönsterbläcket det är borta om 10 minuter!!!!

ll • Lagar inte mer mat än vad som äts upp. Håller koll på matvarornas tillstånd så att inget blir dåligt.

Kerstin Hägglund • Kastar ingen mat, planerar matlagning och inköp. Tror att det hör ihop med hur man växte upp.

Hans Jonsson • Lagar inte mer än det går åt. Skarvar med frukt och grönt. Lagar mycket och fryser in. T.ex Köttbullar, pannbiff, plommonspäckad fläskkarre, kalopps, revbenspjäll mm. Har en lista på frysen med innehållet. Lätt att hålla koll på vad som är äldst. Bara att snabbtina, koka sås, potatis eller ris. OBS! Bakar inte bröd på potatisskal, lökskal eller kaffefilter. Även apelsinskal går i komposten, om jag inte gör marmelad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.