Dina bästa tips för att minska matsvinnet hemma?
Hans Jonsson • Lagar inte mer än det går åt. Skarvar med frukt och grönt. Lagar mycket och fryser in. T.ex Köttbullar, pannbiff, plommonspäckad fläskkarre, kalopps, revbenspjäll mm. Har en lista på frysen med innehållet. Lätt att hålla koll på vad som är äldst. Bara att snabbtina, koka sås, potatis eller ris. OBS! Bakar inte bröd på potatisskal, lökskal eller kaffefilter. Även apelsinskal går i komposten, om jag inte gör marmelad.
E • - Planerar i förväg så att vi vet vad som behöver handlas
- Äter gårdagens middag som matlåda på jobbet
- Hittar på nya rätter av överbliven mat
- Nyttjar frysen mycket för att förlänga hållbarheten (skivar och fryser in bröd, river och fryser in ost, tärnar och fryser in rotfrukter/grönsaker)
- Byter ut ingredienser i recept för att göra slut på sådant som behöver ätas upp
Den viktiga frysen • Frysen är toppen!
Köper ekologiskt och närproducerat. Planerar både matinköp och maträtter. Storkok som räcker både till middag och till att frysa in. Till helgen lite mer tid till matlagning. Det finns alltid färdiglagad mat i frysen. Bra de dagar då mindre tid finns och att man trots det kan äta bra mat. Mat ersätts aldrig med smörgås. Vi försöker att äta tillsammans så ofta som möjligt så att det också blir en trevlig matstund.