En person står vänd mot en digital anslagstavla som visar tågavgångar och inställningar. Tåginformationen inkluderar MTRX, Snälltåget och SJ Snabbtåg, med meddelanden om inställda avgångar och spårinformation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunikatören på Mälardalstrafik, Katarina Myrberg, berätta om hur Mälardalstrafik ska klara av att leverera flera avgångar. Foto: Fredrik Persson/TT

Så ska Mälardalstrafik klara av att leverera fler avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalstrafik kommer att öka antalet tågavgångar i hela Mälardalen från och med den 15 december. Samtidigt har man kantats av förseningar, lokförarbrist och inställda avgångar.

Den sträckan som får flest nya avgångar är den mellan Stockholm och Uppsala eftersom SJ lägger ned ”Uppsalapendeln”.

Men att den sträckan får fler avgångar kommer att innebära ökad press på organisationen och ge mindre marginaler, säger Anton Fendert (MP), styrelseordförande för Mälardalstrafik.

– Att vi kan göra detta beror på att Mälardalstrafik har ett mer stabilt personal- och fordonsläge nu än vi haft tidigare, men jag vill vara tydlig med att detta är en ansträngning. Det bästa för resenärerna hade varit om SJ planerat mer långsiktigt och fortsatt köra den här sträckan, eller åtminstone hade gett oss information om att de lägger ner med bättre framförhållning. Nu får vi laga efter läge, säger han.

Fler avgångar

I Sörmland kommer flera sträckor att få flera avgångar. Sträckan mellan Eskilstuna och Västerås kommer att få totalt tio nya avgångar på vardagar och kompletterande direktbussar under helgerna.

Mellan Västerås och Sala blir det sex nya avgångar i pendlingstid på vardagar, för att utöka halvtimmestrafiken och antalet genomgående avgångar till och från Uppsala.

Även sträckan Nyköping-Stockholm kommer att få tre nya avgångar på lördagar respektive fyra nya avgångar på söndagar, men det börjar gälla från och med i vår.

Det planeras för flera nya avgångar i hela Mälardalen. Foto: SVT Design

Säger att man kommer att leverera

Men frågan som många resenärer ställer sig är om Mälardalstrafik och Transdev, vilket är det bolag som kör tågen, kommer att kunna leverera det som nu lovas.

Monica Johansson (S) på Region Sörmland, som är andre vice styrelseordförande i Mälardalstrafiks styrelse, vill inte svara på några frågor utan hänvisar till Mälardalstrafik.

Men Anton Fendert (MP), styrelseordförande för Mälardalstrafik, säger att man kommer att kunna hålla sitt löfte även om läget är ansträngt.

– Just nu pågår intensivt arbete med trafik- och personalplanering inför tidtabellsskiftet i mitten av december, där ingår att Transdev arbetar för att rekrytera nya medarbetare inför 15 december, säger han.

Hur ska Mälardalstrafik tillsammans med Transdev leverera flera avgångar? Hör Mälardalstrafiks kommunikationsansvariga Katarina Myrberg i klippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.