En man med rödsvartrutig skjorta, keps och glasögon håller upp en svamp för kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad behöver du tänka på innan du ger dig ut på svampjakt? Hur viktig är svampkorgen? Svampexperten Patrick Björck svarar i klippet ovan. Foto: SVT

Svampexperten med nästan 100 000 följare: ”Champinjoner och soppar poppar up”

Uppdaterad
Publicerad

Början av svampsäsongen präglades av torka, men i samband med det ostadiga regnvädret har kantareller, champinjoner och stensopp börjat poppa upp runt om i landet.

Svampexperten Patrick Björck i Sparreholm menar att det ostadiga julivädret gett en skjuts till svamparna.

– Svampsäsongen är 100 procent beroende av vädret, det är kombinationen av tillgängligt vatten och temperaturer som avgör när en svamp sätter en fruktkropp, säger han.

Klimat

Stor följarskara

Patrick driver en facebookgrupp med nästan 100 000 följare där den gemensamma nämnaren för medlemmarna från alla världens hörn är just svamp. I gruppen är det många nybörjare som undrar om de svampar de har plockat är giftiga. Patriks tips är att hålla sig till nybörjarsvampar.

– Kantareller och stensoppar är bra nybörjarsvampar. Håller man sig till dem och lär sig några nya varje år kommer man ganska snabbt kunna plocka fler av de 100 arter som är bra matsvampar, säger han.

Sällsynta svampar

Svampexperten Patrick berättar att Sörmland är ett av de mest svamprika länen i Sverige. Dagen innan SVT Sörmland träffar honom har han hittat en extremt sällsynt giftsvamp i Sparreholm, en falsk djävulsopp som är vanligare i södra Europa, men som blir vanligare här i takt med ett varmare klimat.

– Det finns vid medelhavet men också här i Sparreholm och på Öland samt Linköping, säger han.

Hur ska man tänka innan man ger sig ut på svampjakt? Kolla klippet!.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet