• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Adrianas mamma Susanne Yakes berätta om kommentarerna hon möts av. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Adrianas mamma skuldbeläggs för dotterns död: ”Jag får så mycket hat”

Publicerad

Tolvåriga Adriana dog i en skjutning utanför en snabbmatsrestaurang i Botkyrka 2020. Varje gång Adrianas anhöriga synts och hörts i intervjuer så har de mötts av kommentarer som ”Var var föräldrarna?”, ”Varför hade de inte koll på sin dotter?” och ”Det är föräldrarnas ansvar” – så kallat ”Victim blaming”.

När Susanne Yakes nåddes av beskedet att hennes dotter hade skjutits befann hon sig utomlands. Adriana bodde växelvis hos sin mamma och sin pappa, som jobbade natt den augustikvällen för snart tre år sen. Vid 21-tiden pratades de vid på telefon och Adriana sa då att hon snart skulle gå och lägga sig. Men istället smet hon ut för att träffa kompisar.

För Adrianas föräldrar har de senaste åren handlat om mer än att bearbeta mordet. De har även behövt möta anklagelser om bristande föräldraskap och att de bär skulden för Adrianas död.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det som är positivt är att de goda krafterna är mycket större än de onda. Men tyvärr är det de som praktiserar victim blaming som skriker allra högst ibland, säger Adrianas gudmor Isabella Leikas.

Starta videon för att se exempel på kommentarer som kan dyka upp i samband med publiceringar som rör mordet på Adriana – och hör hur familjen tampas med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet