En kvinna och ett barn står utanför en hönsgård, där barnet håller en kyckling. Till höger syns en närbild av en fluffig, gul kyckling som sitter på marken. Bakgrunden visar en trästruktur som representerar en hönsgård med natur i omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var spännande för vi visste ju inte om det skulle bli något”, säger 8-åriga Karin Nerf om den 21 dagar långa väntan medan hönan ruvade. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Ägg från lokala butiken blev kyckling: ”Väldigt stolta”

Uppdaterad
Publicerad

I somras testade Helena och dottern Karin att lägga ekologiska ägg från den lokala livsmedelsbutiken under en av sina hönor. Efter 21 dagar kom det ut en kyckling. Familjen kallar henne Ica-Siri.

– Det enda ruvande hönor vill är att få kycklingar, så då tänkte vi att det vore kul att lägga några ägg under. De blir mycket gladare då, säger Helena Andersson.

Det var i våras som familjen i Tullinge söder om Stockholm ordnade med tillstånd för att få ha höns på tomten, och snart kom idén om att låta en av hönorna ruva befruktade ägg.

– Kläckbarheten är ju inte hundraprocentig men vi vet att ekologiska och kravmärkta ägg i butik kommer från hönor som har gått med tupp, det är ett av kraven, så vi visste att det fanns en chans att det skulle komma en kyckling. Vilket det gjorde, säger Helena Andersson.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Kycklingen fick namnet Ica-Siri och är nu ungefär tolv veckor gammal.

Följ med till hönsgården och hör mer om kycklingen i videon längst upp.

Krävs tillstånd från kommunen – och grannar

För att få ha hönor inom detaljplanerat område krävs ofta tillstånd från kommunen.

– I ansökan får man lägga in en ritning på hönshuset och hönsgården, och mäta upp tomtgränsen för det måste vara tillräckligt stort avstånd till intilliggande hus, säger Helena.

Dessutom behöver man grannarnas medgivande.

– Det gick ganska snabbt att få allas tillåtelse. Det känns bra att grannarna vet om att vi har höns här, och vi kan dela med oss av ägg ibland.

Tupp, däremot, får man inte ha i detaljplanerat område eftersom de galer vilket kan innebära oljud för grannar.

– Det kan ju bli en och annan tupp när man kläcker upp så då får de flytta till nån bondgård eller nånstans där man får ha dem.

”Annorlunda twist på äggförsäljning”

Peter Fehn är butikschef i affären där äggen köptes. SVT åkte dit för att se om de blivit uppmärksammade på kycklingen:

En person i en svart hoodie står i en matbutik med hyllor fyllda av olika livsmedelsprodukter i bakgrunden, inklusive flaskor med juice och mejeriprodukter. Belysningen i butiken är klar och ger en känsla av en livlig shoppingmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om Peter Fehn har lång erfarenhet har han aldrig varit med om att nån kläckt en kyckling ur ett ägg från hans butik – tills nu. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Höns hemma

Den som är ansvarig för en plats med fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap ska registrera den hos Jordbruksverket innan djur tas dit. Syftet med registreringen är att kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.

Vanligtvis krävs dessutom ett tillstånd från kommunen för att ha höns i detaljplanerat område.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet