Lisa Schneider driver en gård med ekologisk äggproduktion utanför Fjugesta i Örebro län och jobbar med utbildningar och rådgivning inom höns och äggproduktion.
Hon berättar att det måste finnas tuppar i besättningen för att butiksägg ska kunna vara befruktade.
– Då ska man leta efter ägg som är ekologiska eller från höns som är frigående ute.
På hennes gård har de ungefär en tupp per 100 hönor vilket ger en befruktningsgrad på 60-65 procent.
– Och då har vi ganska många fler tuppar än vad man normalt sätter in. Så en vanlig ekologisk gård har kanske en befruktningsgrad på 40 procent.
”Kontrollerat på alla möjliga sätt”
Men det ska inte finnas någon risk för att det bara skulle råka finnas en kyckling i ägget. I produktion tas de ut dagligen så hönan hinner aldrig börja värma på ägget.
– Innan ägget kommer ut till affären är det kontrollerat på alla möjliga sätt för att det inte ska vara något konstigt. Genom hela kedjan görs allt för att veta att det verkligen bara är ägg i äggen som man säljer.
Hör henne förklara vad som krävs för att få en kyckling från ett köpt ägg i videon.
Höns hemma
Den som är ansvarig för en plats med fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap ska registrera den hos Jordbruksverket innan djur tas dit. Syftet med registreringen är att kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.
Vanligtvis krävs dessutom ett tillstånd från kommunen för att ha höns i detaljplanerat område. Tupp, däremot, får man inte ha i detaljplanerat område eftersom de galer vilket kan innebära oljud för grannar.
Källa: Jordbruksverket