Det var i våras som familjen i Tullinge söder om Stockholm ordnade med tillstånd för att få ha höns på tomten, och snart kom idén om att låta en av hönorna ruva befruktade ägg.
– Kläckbarheten är ju inte hundraprocentig men vi vet att ekologiska och kravmärkta ägg i butik kommer från hönor som har gått med tupp, det är ett av kraven, så vi visste att det fanns en chans att det skulle komma en kyckling. Vilket det gjorde, säger Helena Andersson.
Kycklingen fick namnet Ica-Siri och är nu ungefär tolv veckor gammal.
Följ med till hönsgården och hör mer om kycklingen i videon längst upp.
Krävs tillstånd från kommunen – och grannar
För att få ha hönor inom detaljplanerat område krävs ofta tillstånd från kommunen.
– I ansökan får man lägga in en ritning på hönshuset och hönsgården, och mäta upp tomtgränsen för det måste vara tillräckligt stort avstånd till intilliggande hus, säger Helena.
Dessutom behöver man grannarnas medgivande.
– Det gick ganska snabbt att få allas tillåtelse. Det känns bra att grannarna vet om att vi har höns här, och vi kan dela med oss av ägg ibland.
Tupp, däremot, får man inte ha i detaljplanerat område eftersom de galer vilket kan innebära oljud för grannar.
– Det kan ju bli en och annan tupp när man kläcker upp så då får de flytta till nån bondgård eller nånstans där man får ha dem.
”Annorlunda twist på äggförsäljning”
Peter Fehn är butikschef i affären där äggen köptes. SVT åkte dit för att se om de blivit uppmärksammade på kycklingen:
Höns hemma
Den som är ansvarig för en plats med fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap ska registrera den hos Jordbruksverket innan djur tas dit. Syftet med registreringen är att kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.
Vanligtvis krävs dessutom ett tillstånd från kommunen för att ha höns i detaljplanerat område.
Källa: Jordbruksverket